open-navfaktor-logo
search
Istraga
Kafedžić o aferi "lažne dijagnoze" u KS: Slučaj je kompleksan, obimna dokumentacija se analizira
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo uveliko radi na predmetu "upisivanja lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove pacijentima u Kantonu Sarajevo", aferi koja je od polovine novembra otkrivena u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS.
01.12.2022. u 08:07
get url
text

Erduan Kafedžić, šef Ureda, za Faktor kaže kako je tek prikupljena dokumentacija, odnosno da je većina dokumentacije stigla proteklog ponedjeljka.

- Radi se o kompleksnom slučaju, a dokumentacija je obimna i ona se trenutno analizira. Nakon što izvršimo analizu, javnost će o svemu biti obaviještena. Ako bi sad nešto rekao, mogao bih pogriješiti - dodao je Kafedžić.

VEZANI TEKST - Slučaj "lažne dijagnoze"; Dom zdravlja KS: Ljekar radi, ne možemo ga suspendovati dok se istraga ne sprovede

Sve je otkriveno polovinom novembra nakon što je Erol Prašljivić, koji je u dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Navodno je provaljeno u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a sve je prijavljeno nadležnim institucijama.

Doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, po otkrivanju afere izjavio je "kako je u posljednjih godinu dana zabilježeno više ovakvih slučajeva sa više različitih imena ljekara za koje se sumnja da su zloupotrijebili šifre s kojima pristupaju sistemu".

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS istakli su kako se ranije prijavljenim slučajevima bavi Tužilaštvo, ali i da su u posljednjih nekoliko dana primili još dvije nove prijave od kojih se jedna odnosi na slučaj Erola Prašljivića.

U JU Dom zdravlja KS kazali su "kako im je vrlo važno da se istraga što prije privede kraju zbog, kako dodaju, velikog dijela zdravstvenih radnika koji svoj posao časno obavljaju".

- Naš stav je vrlo jasan. Nećemo dozvoliti neodgovornim pojedincima, ukoliko su radili protivpravne radnje, a postoje sve indicije da jesu, da ne odgovaraju pred zakonom - istakao je Arman Šarkić, glasnogovornik.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS o aferi "lažne dijagnoze": Koliko je ljudi i apoteka učestvovalo?

Dodao je "kako je jasno da se radi o jednoj apoteci u kojoj su izdavani skupi lijekovi".

- Da li je ta apoteka sa područja KS, ne smijem otkrivati. Naša je prepostavka da se ne radi o velikoj grupi ljudi. Oni su već dali izjave jer je od javne ustanove odmah pokrenut neki vid postupka. Ono što je dobro jeste da je informacioni sistem MedIT zorno detektovao na kojem mjestu je to urađeno, odredio termin, datum. Sve ono što je urađeno vrlo dobro je provjerljivo u informatičkom smislu - kazao je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.