open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korupcije
Kafedžić: Osim meni, prijete i mojim uposlenicima, prijete nam i političari lično
Nakon što je jutros na e-mailove članova Vlade Kantona Sarajevo i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo stigla fotografija Erduana Kafedžića, šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje Kvalitetom Kantona Sarajevo, na kojoj piše "neprijatelja Bošnjaka treba skloniti", pitali smo Kafedžića za komentar na prijetnje.
15.03.2022. u 14:50
get url
text

- Ne znam je li ovo prijetnja ili provokacija. Kada neko prijeti onda me potraži tamo gdje me može naći, u centru grada. Ovo je nisko, udaraju na nešto što je osjetljivo, da sam neprijatelj Bošnjaka. Teško je ovo komentarisati, osim da je Ured u posljednje vrijeme pokrenuo niz aktivnosti i da su naša klijentela političari. Političari su najbitnije osobe i najmoćnije osobe u našem društvu nažalost – kazao je Kafedžić.

Istakao je da su već pokrenute neke aktivnosti po ovom pitanju.

- Već sam sa određenim institucijama pokrenuo neke stvari i upoznao međunarodne faktore i vidjet ćemo – naveo je sagovornik.

Istakao je da je zabrinut jer su uposlenici Ureda svakodnevno izloženi prijetnjama i pritiscima.

VEZANI TEKST - Upućene prijetnje Erduanu Kafedžiću, šefu Ureda za borbu protiv korupcije KS

- O tome se malo priča, ja sam kao šef Ureda najviše eksponiran ali to je najmanje bitno. Međutim i oni trpe prijetnje od građana, a naročito od političara i nosilaca javnih funkcija, naročito kada dođe vrijeme izricanja prekršajnih kazni i podnošenja krivičnih prijava. Oni su često izloženi brutalnim prijetnjama i pritiscima – kaže Kafedžić.

Na pitanje kakve prijetnje dobijaju uposlenici Ureda Kafedžić odgovara:

- To su vrlo ozbiljne prijetnje, od poziva, ličnih dolazaka na razgovore. Bude jako teških i incidentnih situacija i njima je možda teže nego meni. Uglavnom dođu direktno osobe o kojima se i radi, kojima se izriče prekršajna kazna ili prijava. To su ponižavanja, prijetnje. Imali smo pritiske i prijetnje kada su izašli u javnost detalji u vezi predmeta Gras. Neugodne su to situacije – navodi Kafedžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.