open-navfaktor-logo
search
Sukob interesa
Kafedžić: Pokrenuli smo provjere za 13 osoba; Na spisku Izetbegović, Čampara, Magoda, Delić...
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo od jutros je pokrenuo postupak provjere postojanja sukoba interesa za 13 osoba, nosilaca javnih funkcija, kazao nam je Erduan Kafedžić, šef ovog ureda.
04.01.2023. u 14:29
get url
text

- Zasad je u pitanju provjera postojanja sukoba interesa 13 osoba. Idemo dalje - dodao je Kafedžić.

Potvrdio je da se provjere vrše za Aljošu Čamparu, zastupnika Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo i ministra unutrašnjih poslova FBiH, Davora Čićića, zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo koji je od ranije kantonalni ministar finansija, Adnana Delića, zastupnika NiP-a u Parlamentu FBiH i ministra privrede Kantona Sarajevo, Kenana Magodu, zastupnika SDP-a u Skupštini KS i predsjednika Turističke zajednice KS, Sebiju Izetbegović, generalnu direktoricu KCUS-a i zastupnicu SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, zatim za Nihada Uka, zastupnika Naše stranke u Skupštini KS i vijećnika u Općini Centar, Abela Baltića, SDP-ovog vijećnika u Općini Novi Grad i direktora JU Dom zdravlja KS, Aidu Ožegović, vijećnicu NiP-a u Općini Novi Grad i direktorici Osnovne škole "Grbavica II", kao i Marijelu Hašimbegović, zastupnicu DF-a u Skupštini KS i vijećnicu u Općini Novo Sarajevo.

Provjere se vrše i za Hamdiju Hasanovića, vijećnika SDA u Općini Centar i člana Upravnog odbora JU "Fond Memorijala KS", Miomirku Melank, zastupnicu Naše stranke u Skupštini KS i člana Komisije za ljudska prava, slobode i rodnu ravnopravnost u Općini Novo Sarajevo, te Midhata Kerlu iz NiP-a koji je direktor Odgojnog centra KS i član Komisije za statut i propise u Općini Vogošća, i za Lejlu Khattab koja je samostalna vijećnica u Općini Centar i direktorica Fonda KS za izgradnju stanova.

Provjere se vrše na osnovu Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo koji je stupio na snagu.

Po ovom zakonu, nosilac javne funkcije može istovremeno obavljati samo jednu javnu funkciju iz člana 2. tačka c ovog zakona, osim ako posebnim propisom nije drugačije određeno. A član 2. tačka c. nabraja ko su nosioci javnih funkcija pa se navodi da su to zastupnici u Skupštini KS, vijećnici u Gradskom vijeću Grada Sarajevo i vijećnici u općinskim vijećima općina na teritoriji Kantona Sarajevo, zatim premijer i ministri KS, gradonačelnik Sarajeva, načelnici općina, kao i direktori, izvršni direktori, pomoćnici direktora, agencija, fondova, javnih preduzeća i javnih ustanova i institucija koji se imenuju ili postavljaju na mandatni period i zamjenici direktora agencija, fondova, zavoda, javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih institucija čiji je osnivač Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo ili općina na teritoriji Kantona Sarajevo ili u kojima Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo ili općina na teritoriji Kantona Sarajevo učestvuju sa više od 50 posto ukupnog kapitala. 

Nosioci javnih funkcija su i druge osobe koje su izabrane ili imenovane ili je za njihov izbor ili imenovanje data saglasnost Skupštine, Gradskog vijeća Grada Sarajevo, općinskog vijeća, Vlade, gradonačelnika ili načelnika, te vršioci dužnosti svih ovih pobrojanih javnih funkcija i njihovi savjetnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.