open-navfaktor-logo
search
Brojne aktivnosti
Kafedžić: Tokom ove godine Ured za borbu protiv korupcije KS primio 236 prijava korupcije
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo je u toku 2021. godine izdao 42 prekršajna naloga nosiocima javnih funkcija u KS zbog povrede Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.
13.04.2021. u 15:38
get url
text

Kazao je to na početku razgovora za Faktor Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

- U toku 2021. godine Ured je zaprimio 775 prijava imovine i iste unio u Registar podataka o imovini, koji je sastavni dio i jedan od registara Informacionog sistema Ureda. Također, započet je postupak provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo u 2021. godini. Postupkom provjere će biti obuhvaćeno najmanje 200 nosilaca javnih funkcija u KS, među njima načelnici svih općina u KS, čiji podaci o imovini dosada nisu provjeravani, svi ministri u Vladi KS i zastupnici u Skupštini KS – kazao je Kafedžić.

Ističe kako je novina u procesu provjere imovine u odnosu na 2020. godinu upotreba softvera kojeg je Uredu donirala Ambasada SAD-a u našoj zemlji u svrhu provjere imovine, ali i drugih analiza koje Ured provodi.

- Riječ je o moćnom softverskom rješenju, visokih analitičkih i komparativnih performansi, koji će procesu provjere imovine dati potpuno novu dimenziju – naveo je Kafedžić.

Direktor također ističe kako Ured provodi kontrolu javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Također, na prijedlog Ureda, Vlada je donijela Odluku o Registru podataka o javnim nabavkama koje provode institucije čiji je osnivač KS. Ovaj registar, prema Kafedžićevim riječima, osigurava viši nivo transparentnosti u oblasti javnih nabavki, predstavlja neophodan alat u kontroli javnih nabavki u Kantonu Sarajevo.

Navodi da također Ured vrši aktivnosti na prevenciji korupcije, te da trenutno vrše prikupljanje podataka iz oblasti nelegalne (bespravna) gradnje na području KS, nepravilnosti u oblasti prostornog planiranja na području KS, nezakonito zapošljavanje u organima državne službe u KS, nepravilnosti u postupcima imenovanja upravljačkih struktura u kantonalnim  javnim preduzećima i javnim ustanovama.

Kafedžić ističe da Ured postupa po prijavama koruptivnih aktivnosti i da je tokom 2021. godine zaprimio 236 prijava korupcije i drugih nepravilnosti, koje se kreću u rasponu od manjih nepravilnosti do grubog kršenja zakona i drugih propisa.

- Najviše zaprimljenih prijava odnosi se na institucije Kantona Sarajevo (66 posto), zatim na institucije drugih nivoa vlasti u BiH (17 posto), jedinice lokalne samouprave (16 posto), te na privatni sektor (1 posto). Činjenica da se značajan dio zaprimljenih prijava odnosi na institucije drugih nivoa vlasti u BiH, za koji Ured nema operativnu nadležnost, ukazuje da je Ured prepoznat kao institucija za kvalitetnu i efikasnu borbu protiv korupcije. Od ukupnog broja zaprimljenih prijava, nakon provedenog postupka provjere i prikupljanja dodatnih podataka i dokumentacije, Ured je do sada na dalje postupanje proslijedio 27 prijava Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, 25 prijava Kantonalnom tužilaštvu KS, 16 prijava Upravi policije MUP-a KS, 13 prijava resornim ministarstvima u Vladi KS, šest prijava Upravnom inspektoratu, četiri prijave općinskim inspekcijama i 10 prijava drugim kontrolnim organima – navodi Kafedžić.

Do sada je Ured, kako navodi Kafedžić, vršeći provjeru vjerodostojnosti diploma zaposlenih u javnom sektoru u KS, podnio 22 izvještaja Kantonalnom tužilaštvu KS zbog sumnje da se radi o krivotvorenim diplomama. Ovom provjerom je obuhvaćeno ukupno 22.360 osoba zaposlenih u javnom sektoru KS.

Ured je u toku 2021. godine uspostavio Registar inspekcijskih nadzora koje provodi Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS. Ovim registrom stvara se uvid koje institucije najčešće krše zakone i druge propise, kao i koji se zakoni i drugi propisi najčešće krše. Također, registar daje podatke koji rukovodioci krše propise, što stvara pretpostavke za snošenje odgovornosti tih rukovodilaca.

- Kad je riječ o saznanjima do kojih Ured dolazi vršeći propisane nadležnosti, može se reći da je u Kantonu Sarajevo potrebno donošenje značajnog broja pravnih propisa kojima se na sistemski način prevenira i kažnjava koruptivno ponašanje. Saznanja o konkretnim koruptivnim aktivnostima predmet su promptnog djelovanja Ureda i poduzimanja radnji iz naših nadležnosti – kaže Kafedžić, te dodaje:

- Određeni broj predmeta Ured dostavlja nadležnim tužilaštvima na postupanje. Profesionalni standardi nam ne dozvoljavaju da komentarišemo postupanje tužilaštava u tim predmetima.

Kafedžić ističe da je rad Ureda bio predmet analize i ocjene značajnog broja relevantnih međunarodnih i domaćih organizacija i pojedinaca.

- Ono što je zajedničko za sve te analize i ocjene je da se Ured može smatrati primjerom efikasne borbe protiv korupcije – zaključuje Kafedžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.