open-navfaktor-logo
search
Većinski vlasnik je Srbija
Kahriman: Vlada KS odabrala Mtel, a ne BH Telecom, oštetili vlastiti budžet za 20.000 KM
Vlada Kantona Sarajevo će u 2021. godini koristiti usluge mobilne telefonije kompanije Mtel, a ne BH Telecoma što je bio slučaj u ranijem periodu. Mtel je u većinskom vlasništvu Republike Srbije. 
24.03.2021. u 17:28
get url
text

U Odluci od 11. marta navodi se da se "Prihvata Preporuka Komisije za ustupanje usluga u postupku javne nabavke usluga mobilne telefonije za potrebe Kantona Sarajevo u 2021. godini i ugovor za predmetnu nabavku dodjeljuje se najpovoljnijem ponuđaču Mtel a.d..  Ponuda kompanije Mtel bila he 51.817 KM, dok je ponuda BH Telecoma iznosila 76.654 KM, uz napomenu da je BH Telecom ponudio 1,8 miliona minuta, a Mtel 284 hiljade.

VEZANI TEKST - U periodu od 2014. do 2020.: Koliko su BH Telecom i Lutrija BiH dali novca za projekte iz kulture

Tako će institucija iz Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju kantonalna, budžetski novac uplaćivati Srbiji. Tražili smo komentar premijera KS Edina Forte, ali on nije odgovarao na naš poziv. S druge strane, generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman komentarisao je za Faktor ovu neočekivanu situaciju.

Uvijek raspisivali direktni pregovarački postupak

- Kanton Sarajevo je dugogodišnji korisnik usluga BH Telecoma i do sada su uvijek raspisivali direktni pregovarački postupak za potrebe komunikacija fiksne i mobilne telefonije. Međutim, razdvajanje nabavnog zahtjeva po tehnologijama, Kanton Sarajevo je radio na svoju štetu, jer su do sada svi priključci bili u VPNu i time je bila osigurana besplatna komunikacija izmedju svih priključaka koje se vode na ovom pravnom subjektu. Na ovaj način Vlada Kanton Sarajevo je iz nabavnog zahtjeva izostavila 80 priključaka.

Do sada je prosječno tokom mjeseca unutar Vlade KS sa fiksne prema mobiloj unutar grupe ostvarila 5.000 minuta (1.300 KM) a poziva sa mobilne prema fiksnoj je bilo 2.400 minuta (400 KM). Na ovaj način je budžet Kantona Sarajevo oštećen za 20.000 KM za period od 12 mjeseci. Ponuda BH Telecoma je za 60 sekundii razgovora 0.04 KM, dok je Mtel ponudio za 60 sekundi iznosi 0,18 KM - kaže Kahriman.

BH Telecom je uložio žalbu na Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Izabrani ponuđač izostavio brojne troškove

- BH Telecom se žalio na neprirodno nisku cijenu koju je izabrani ponuđač obrazložio da posjeduju izgrađenu infrastrukturu koja je neophodna za pružanje usluga koje su predmet javne nabavke, te po tom osnovu nisu potrebna dodatna ulaganja, niti izabrani ponuđač ima bilo koji drugi dodatni trošak koji može utjecati na ponuđenu cijenu - kaže Kahriman i objašnjava: 

VEZANI TEKST - BH Telecom donira milion KM za nabavku vakcina protiv koronavirusa

- Nadalje, navode da raspolažu kadrovima i tehničkim osobljem koje je potrebno za realizaciju i pružanje usluge. Izabrani ponuđač izostavio je u obzir uzeti operativne troškove, trošak amortizacije opreme kao i trošak tehničke realizacije tenderske dokumentacije. BH Telecom smatra da navedeno obrazloženje nije dalo relevantan odgovor na postavljeni upit po pitanju neprirodno niske cijene.  Analizom svih dostavljenih elemenata ponude kao i zvanične ponude Mtela ustanovljeno je da je ponuda urađena na osnovnu akcije "Februar 2021", koja važi za period od 1. februara do 1. aprila 2021. za aktivaciju ugovora na minimalno 24 mjeseca.

Tenderskom dokumentacijom je definisano da ugovor važi 12 mjeseci, a ne 24 mjeseca. Također je i definisano da svi uvjeti važe tokom svih 12 mjeseci ugovorenog roka što nije slučaj sa zvaničnom ponudom Mtela. Ovo je navelo BH Telecom da zaključi da se radi o alternativnoj ponudi što isto nije dozvoljeno tenderskom dokumentacijom. Također, tehnička specifikacija traži 10+10 sec obračunski period, a akcijska ponuda Mtela je 60+1 sec na koju se pozivaju - ističe Kahriman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.