open-navfaktor-logo
search
Glavni tužilac
Kajganić: Formiran predmet zbog obilježavanja 9. januara
Glavni tužilac Tužilašva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić pojasnio je večeras šta je Tužilastvo BiH poduzelo kada je riječ o krivičnoj prijavi šest boračkih organizacija zbog obilježavanja 9. januara neustavnog dana Republike Srpske.
17.01.2023. u 22:14
get url
text

VEZANI TEKST - Protiv RS-a i njenih funkcionera Tužilaštvu BiH predate krivične prijave

Na početku kaže da su krivične prijave koju su dobili nakon posljednjeg obilježavanja 9. januara dodijeljene u rad postupajućem tužiocu koji će donijeti odluke u navedenom predmetu.

- Formiran je predmet jer su to obaveze iz nadležnosti Tužilaštva i on se dodijeli u rad postupajućem tužiocu. Želim da javnost informišem da smo mi prošle godine dobili prijave od nekoliko i vladinih i nevladinih organizacija, udruženja koja su prijavila isto tako neizvršavanje odluke Ustavnog suda kad je u pitanju dan Republike Srpske i postupjaući tužilac je u junu 2022. donio naredbu o nesprovođenju istrage o navedenom predmetu smatrajući da je odluka Ustavnog suda formalno izvršena činjenicom da je ukinut član koji je tretirao da je 9. januar dan RS-a.

Ta odluka je formalno izvršena i to je naveo i Ustavni sud u svom izvještaju o radu. Ustavni sud u svom izvještaju navodi da odluka suštinski nije izvršena. Postupajući tužilac koji je radio na navedenom predmetu po prijavi iz 2022. godine je uzeo u obzir i stavove Suda BiH koji su veoma bitni u predmetu tzv. referendum koji je proveden 2016. godine kada je referendumsko pitanje glasilo da li ste za to da 9. januar bude praznik RS-a i u tom predmetu Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri člana tadašnje komisije za provođenje referenduma, međutim Sud BiH je odbio navedenu optužnicu smatrajući da nema dokaza da su navedene osobe počinile krivično djelo.

Želim isto tako da upoznam javnost da po pravilima Ustavnog suda BiH u situacijama kada pojedine odluke Ustavnog suda nisu izvršene Ustavni sud donosi rješenje i precizira ko je bio obavezan da izvrši navedenu odluku i da konstatuje da odluka nije izvršena i takva rješenja dostavlja Tužilaštvu BiH - naveo je on.

Kajganić pojašnjava da krivično djelo neizvršenja odluka Ustavnog suda navodi da službena lica u državnim institucijama BiH koja ne izvrše navedenu odluku čine krivično djelo.

- U tom predmetu odluka je bila da se ukida član Zakona o praznicima RS-a koji precizira da je 9. januar navedeni praznik i ta odluka je izvršena samom objavom u Službenom glasniku i taj član više ne važi. To je ono što su tužioci tretirali u prethodnim odlukama i na osnovu čega su donosili odluke.

- Tužilaštvo samo tretira da li postoji izvršenje krivičnog djela, odnosno da li su određena službena lica izvršila ili ne određene odluke, između ostalog Ustavnog suda BiH. Znači Ustavni sud nije donio rješenje u navedenom predmetu da odluka Ustavnog suda nije izvršena. Tužilaštvo nema mandat da zabrani bilo kome okupljanje, to je u nadležnosti drugih institucija u entitetima ili Brčko distriktu - kazao je.

VEZANI TEKST - Šta radi Tužilaštvo BiH: Dodik nastavlja negirati ratne zločine, koristi govor mržnje, za Turković kaže "svaka joj za šamara"

Niti je od Tužilaštva traženo da bilo kome zabrani navedena okupljanja, po bilo kojem osnovu. Za Tužilaštvo je veoma bitna odluka koja se odnosila na provođenje referenduma 2016. jer je veoma bitno naglasiti da je tada u tom predmetu Ustavni sud donio privremenu mjeru kojom je zabranio provođenje referenduma.

Tužilaštvo BiH je u tom predmetu provelo istragu i podiglo optužnicu protiv članova komisije koji su ipak, i uz zabranu, radili na provođenju referenduma, međutim Sud BiH je smatrao da nema dokaza da su navedene osobe počinile navedeno krivično djelo između ostalog zato što je i ustavni sud naveo da je Narodna skupština dužna da ne provede navedeni referendum. Narodna skupština to nije uradila - kazao je Kajganić za FTV.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.