open-navfaktor-logo
search
Intervju
Kajganić o državnoj imovini: Ustavni sud BiH nije zabranio bilo kome bilo koje aktivnosti
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dobilo rješenje iz Ustavnog suda BiH o eventualnom neizvršenju odluka u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u, a to je prvi uvjet da bi Tužilaštvo eventualno nekog procesuiralo, izjavio je glavni tužilac BiH Milanko Kajganić u intervjuu za emisiju Pečat na RTRS-u.
13.04.2023. u 23:08
get url
text

Kajganić je potvrdio da su primili zahtjev člana Predsjedništva Denisa Bećirovića o preduzetim mjerama krivično-pravne odgovornosti rukovodstva RS-a u predmetima knjiženja imovine, ali da na njega još nisu odgovorili.

- Ustavni sud je donio privremenu mjeru i suspendovao primjenu navedenog Zakona dok ne odluči u meritumu da li je zakon u skladu sa Ustavom ili nije. Međutim, Ustavni sud nije zabranio bilo kome bilo koje aktivnosti i ako Ustavni sud bude zabranio, i ako donese rješenje i dostavi Tužilaštvu da je nekom zabranio određene aktivnosti, i taj neko bez obzira na takvu mjeru se ogluši o odluku Ustavnog suda, Tužilaštvo će reagovati i po službenoj dužnosti, ako dobije takvo rješenje Ustavnog suda. Do sada ga nismo dobili - naveo je Kajganić, piše RTRS.

Kajganić je kazao i da se smanjuje broj prijava koje se odnose na negiranje genocida i zakon koji je ranije u vezi s tim nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.

On je napomenuo da je u tom slučaju bio znatan broj prijava na račun ključnih ljudi RS-a, ali da su na tom planu, u skladu sa nadležnostima, donijete sve negativne odluke, uz odgovarajuća zakonska objašnjenja.

O istragama u vezi sa "Sky" i "Anom" aplikacijama, Kajganić je rekao da su one tužilačkim organima dale mnogo informacija i pravu sliku organizovanog kriminala u BiH, pa i šire.
 
- U tom smislu formirao sam tim tužilaca koji rade na tim predmetima, koji će biti pojačan. Imat ćemo 12 tužilaca koji će raditi na tim predmetima - najavio je Kajganić.

Dodao je da su na osnovu tih informacija podignute optužnice i uhapšeni brojni pripadnici policijskih agencija iz BiH, što je pokazalo da su brojni službenici povezani sa organizovanim kriminalom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.