open-navfaktor-logo
search
"Vršit će se provjere"
Kajganić o "formiranom predmetu": Prijave zbog dešavanja u Bužimu smo dobili od udruženja iz RS-a
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je prijavu protiv više osoba i formiralo predmet koji se odnosi na obilježavanje 29. godišnjice akcije "Munja '93" održane u Bužimu prošlog mjeseca.
16.02.2022. u 17:12
get url
text

Ovu informaciju Faktoru je potvrdio glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić.

Kako je kazao, predmet je formiran nakon što je Tužilaštvu podnesena prijava od udruženja iz Republike Srpske i ta prijava je proslijeđena u rad postupajućem tužiocu.

- Postupajući tužilac kad izvrši provjere donijet će tužilačku odluku i to je ono što mogu i vama da potvrdim - kazao nam je Kajganić.

Dodao je da se detalja iz same prijave ne može sjetiti, te da se za detaljnije informacije o njenom sadržaju obratimo pismeno portparolu Tužilaštva Borisu Grubešiću.

Na naš upit šta je navedeno u prijavi, odnosno šta je sporno u cijelom slučaju, Kajganić je kazao da "ne zna napamet na šta se konkretno odnosi, ali da misli da je u prijavi navedeno da se radi o izazivanju međunacionalne mržnje".

- Ono koliko se mogu sjetiti je da je na jednoj prijavi navedeno održavanje skupa u Bužimu na kome je po smatranju podnosioca došlo do počinjenja krivičnog djela i također se odnosi na poziv Zelenih beretki na nekakvo otprilike mobilisanje u smislu regrutovanja novih članova, toliko se u ovom trenutku mogu sjetiti - kazao je Kajganić.

Pitali smo Kajjganića da li je državno Tužilaštvo formiralo bilo kakv predmet u slučaju obilježavanja neustavnog "dana RS-a", na što nam je odgovorio potvrdno, kazavši da su zaprimili prijavu također od nekog udruženja, koje je podnijelo prijavu 10. januara. O tome se, zanimljivo, Tužilaštvo nije oglašavalo.

- Isto tako prijava je proslijeđena u rad postupajućem tužiocu i bit će donesena tužilačka odluka - kazao je Kajganić.

Po njegovom sjećanju, kako je rekao, isti slučaj je i sa prijavom koju je podnio ministar odbrane BiH Sifet Podžić zbog prisustvovanja generala iz RS-a obilježavanju 9. januara. Ni o tome se Tužilaštvo nije oglašavalo.

- Suština je da svi predmeti koji se odnose na krivična djela iz te glave da se signiraju automatski CMS-om u Odsjek za međunarodnu pravnu pomoć i ostala krivična djela, znači sve ono što dođe u Tužilaštvo ide u taj odsjek i dostavlja se u rad tužiocima. Tako da zaista o svakom konkretnom predmetu teško mi je govoriti ovako napamet - kazao je Kajganić.

VEZANI TEKST - Dušanka Majkić udarila na Hamdiju Abdića Tigra: Šta joj je zasmetalo u govoru krajiškog komandanta

Na naš upit šta konkretno znači da je neki "predmet formiran", a što jako često čujemo iz Tužilaštva, kazao je:

- Ta sintagma znači da je predmet zaprimljen u rad u Tužilaštvo jer se radi o da li krivičnim prijavama, da li anonimnim oprijavama ili službenim izvještajima policijskih agencija, znači da je zaprimljen u rad u Tužilaštvo i da je kroz automatski CMS dodijeljen tužiocu koji radi u odsjeku koji radi na istragama te vrste krivičnih djela. Kad tužilac dobije taj predmet, on vrši analizu samog predmeta. Isto se postupa i po anonimnim prijavama i po medijskim napisima i po komentarima na društvenim mrežama. Tužilac vrši analizu dostavljene dokumentacije, odnosno dostupne i utvrđuje da li postoje elementi krivičnog djela i ako postoje otvara istragu, ako ne postoji nalaže provođenje određenih provjera i radnji i nakon toga donosi tužilačku odluku koja može biti naredba o sprovođenju istrage ili naredba o nesprovođenju istrage. Ako otvori istragu onda nakon provedene istrage može donijeti dvije moguće odluke, odnosno naredbu o obustavi istrage ako nema elemenata krivičnog djela ili može podići optužnicu. To je ono što svi tužioci u svim tužilaštvima u suštini rade.

Na našu konstataciju da je pomalo iznenađujuće da se oglasio u medijima o ovom predmetu, budući na poslovičnu zatvorenost državnog Tužilaštva, Kajganić je kazao da se oglasio nakon poziva novinara koji su se zanimali za ovaj slučaj.

- Kažem, ako trebaju detaljnije informacije možete poslati upit. Oglasio sam se, kao i vama, na pozive novinara koji zovu i pitaju i pitaju da li je predmet otvoren. Tužilaštvo se nije oglašavalo ni u jednom ovom slučaju po službenoj dužnosti, nego čisto na upit novinara - kazao je.

Podsjetimo, tokom obilježavanja godišnjice operacije "Munja '93" bivši borci 105. bužimske brigade te brojni članovi njihovih porodica i stanovnici ovog područja su marširali, noseći zastave Brigade i Republike BiH, te uzvikivali "Allahu Ekber", što je objavljeno na društvenim mrežama, a što je izazvalo burne reakcije iz RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.