open-navfaktor-logo
search
V.D. glavnog tužioca
Kajganić o negiranju genocida: Svaka objava na društvenim mrežama ne mora biti krivično djelo
Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, danas je na press konferenciji u Sarajevu govorio o zaštiti integriteta izbornog procesa.
08.09.2022. u 12:47
get url
text

VEZANI TEKST - Odlučio Kajganić: Diana Kajmaković premještena na Odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH

- Angažavali smo se sa drugim tužilaštvima u BiH da što je u našoj nadležnosti da izborni proces prođe sa što manje nepravilnosti. Spremni smo sankcionisati one koji budu kršili. 

Imali smo sastanak sa članovima Centralne izborne komisije BiH, razmijenili smo informacije i nedoumice, ono što je najranjivija oblast tokom izbornog procesa. Imamo odsjek od četiri tužioca, edukovani su za postupanje povodom nepravilnosti koju dođu u nadležnost Tužilaštva BiH. Također, održali smo sastanak sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), razradili smo kako ćemo razmjenjivati informacije - izjavio je Kajganić.

Uputio je poruku građanima BiH.

- Pozivam građane da svaku neragularnost, nuđenje novca, upućivanje prijetnji da neko glasa za nekoga ili ne glasa da prijave policiji. Na dan izbora rasporedit ću tužioce u sjedištima SIPA-e u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. Ako bude potrebe da izađu na teren, urade uviđaj. Bit će angažovani tužioci i iz entitetskih tužilaštva, kao i onom iz Brčko Distrikta. 

- Ključna aktivnost je na policijskim agencijama, policija će biti na svakom biračkom mjestu, njima se može prijaviti sumnje na krivična djela, za koja su predviđene zatvosrke kazne od tri do pet godina - istakao je Kajganić.

VEZANI TEKST - Kajmaković, Kajganić, Šehović ili Janjić: Ko će na čelo Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Novinare je zanimalo šta je s brojnim predmetima koji se vuku već godinama. Spominjan je i predmet Pavlović banka u kojem je osumnjičen član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- U Tužilaštvu BiH ništa se ne zataškava. I u predmetu u kojem se spominje Dodik i bilo kojem drugom, kada bude dokaza idu optužnice, kada ne bude ide obustava istrage. Niko ne pita policijske agencije kakvo je stanje kriminala - smatra Kajganić.

Odgovorio je i na spominjanje tužiteljice Diane Kajmaković u aplikaciji Sky. Kajmaković je, kao i Kajganić, kandidat za funkciju glavnog državnog tužioca.

- Mi smo dobili izvještaj MUP-a Kantona Sarajevo u kojem se tokom razgovora dva kriminogena lica spominje kolegica Kajmaković. Automatskom dodjelom određen je tužilac, ja sam dodao još jednog tužioca, rade provjere i radnje. Kada završe donijet će tužilačku odluku, ja ne mogu utjecati na odluku jer bih se automatski našao pred disciplinskim tužiocem - objasnio je Kajganić.

VEZANI TEKST - Dok Dodik javno i bahato negira genocid: Tužilaštvo BiH kaže "pratimo pojave u medijima"

Dodao je da su za prikupljanje dokaza za negiranje genocida zadužene policijske agencije.

- Imamo četrdesetak prijava od pojedinaca i organizacija, ali nijednu od policijskih agencija. Imamo predmet koji se tiče govora mržnje u Višegradu, sada čekamo konačnu odluka Suda BiH. To će nam dati smjernice. Svaka objava na društvenim mrežama ne mora biti krivično djelo - kazao je Kajganić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.