open-navfaktor-logo
search
O hapšenju i ponečemu još
Kajganićeva PR strategija i kako je Nešić proklizao: Vi pitate, mi se pravimo mrtvi, pa vam održimo bukvicu
Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, (tek) danas je u zgradi Tužilaštva održao press konferenciju na kojoj je govorio o jučerašnjem hapšenju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca i nekadašnjeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića. Šta je ministar sigurnosti Nenad Nešić jučer friško servirao medijima, glavni tužilac je danas podgrijao i servirao bajato. 
19.12.2023. u 17:42
get url
text

VEZANI TEKST - Kajganić o Debevcu i Mehmedagiću: Osumnjičeni da su prisluškivali sudije i uposlene u Tužilaštvu, nema dokaza za političare

Kajganić je ovu priliku iskoristio da očita bukvicu novinarima koji su "u javnost plasirali razne informacije zbog čega su uhapšeni Debevec i Mehmedagić".

- Jedino Tužilaštvo BiH je ovlašteno da daje informacije iz predmeta u kojima su donesene naredbe o provođenju istrage. Sve druge informacije koje dijele lica koja nisu iz Tužilaštva BiH, predstavljaju spekulacije i dovode do dezinformisanja javnosti.

Ako neko mimo Tužilaštva BiH iznosi informacije o predmetima na kojima radi Tužilaštvo, to znači da je neovlašteno došlo do informacija i distrubuira ih neovlašteno. Pozivam sve u BiH, da kada su u pitanju predmeti Tužilaštva BiH, da se obraćaju iskjučivo Tužilaštvu BiH. Svjesni smo interesa javnosti i medija za pojedine predmete, to razumijemo, ali nam je na prvom mjestu predmet.

Što se tiče navedenog predmeta, radi se isključivo i samo o predmetu Tužilaštva BiH. Predmet je otvoren u Tužilaštvu BiH, predistražne radnje i istraga vođene su u Tužilaštvu BiH uz značajnu podršku OSA-e. Pripadnici SIPA-e upoznati su s navedenim predmetom sat vremena prije lišenja slobode - kazao je glavni tužilac.

A kako to jedini ovlašteni organ informiše javnost imali smo se priliku uvjeriti jučer.

Vijest o hapšenju Ranka Debevca prvo je, naravno, objavljena nezvanično, i to u mediju koji tradicionalno "saznaje" svaku informaciju koja se tiče rada Tužilaštva BiH, odnosno hapšenja koja se izvode po nalogu državnog Tužilaštva. To jučer nije bila nikakva iznimka, već naprotiv, nepisano pravilo kada je u pitanju "curenje", tačnije rečeno ciljano plasiranje informacija iz Tužilaštva BiH.

Ostali mediji, naravno, promptno su reagirali, kao i potpisnica ovih redova.

Uzalud smo potvrdu informacije pokušavali dobiti od portparolke SIPA-e, ali sudeći po onome što se moglo čuti iz jutrošnje Kajganićeve "bukvice", ona nije ni imala ovlaštenja da bilo šta potvrdi ili demantira.

Još uzaludniji bili su pokušaji novinara da dobiju informaciju od rukovodioca Odsjeka za odnose sa javnošću Tužilaštva, "žurnog" Borisa Grubešića, poznatog po odgovorima da "nema komentara", eventualno da je "predmet u radu" ili "istraga u toku".

Sazivajući tako redom "sve i svakoga" novinari su "nabasali" na državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića, koji je, čini se, to jedva dočekao i vrlo spremno, redom potvrđivao informaciju o hapšenju.

Da li je danas Kajganić njemu održao bukvicu, nije nam poznato, ali bi jedino smisleno i logično bilo da jeste.

Faktor je jučer, nakon brojnih poziva upućenih upravo "jedinom ovlaštenom" Tužilaštvu BiH, poslao i zvaničan upit na zvanične e-mail adrese te pravosudne institucije.

Od tada je prošlo skoro 26 sati, a odgovor nikad nije stigao.

Neodgovoren upit poslan više od sat prije saopćenja

Ni famozno saopćenje koje je, vjerovatno prvi put u historiji Tužilaštva BiH, potpisao glavni tužilac, nismo jučer dobili.

Kojim povodom su nas previdjeli, pogotovo uzevši u obzir da smo im uputili upit, nije nam poznato.

Kajganićevo saopćenje koje redakcija Faktora nije dobila

Ono što jeste poznato i što je javna tajna je da pojedini tužioci i uposlenici Tužilaštva redovno probranim medijma šalju informacije i detalje iz istraga koje Kajganić i njegov "žurni" Grubešić kriju jer "štite istragu".

Posao novinara je da do informacije dođe, na koji god način zna i umije, a posao imaoca te informacije je da je plasira na način na koji misli da treba kako ne bi ugrozio istragu.

Potvrđivanje informacije da je uhapšen jedan od najvažnijih ljudi u pravosuđu i općenito u državi više od sat nakon što je objavljena u probranim medijima (saopćenjem koje nije dostavljeno ni svim medijskim kućama), a zatim organizovanje konferencije za medije dan kasnije, svakako nije odraz nekog naročitog profesionalizma.

Stoga bi Kajganić prvo mogao pomesti ispred svog praga, a onda nekome držati lekcije o tome ko je nadležan za informacije i šta to mediji trebaju ili ne trebaju objaviti.

VEZANI TEKST - Senka Nožica: Tužit ću Nenada Nešića pa neka na sudu objasni odakle mu informacija da sam privedena

No gdje je zapravo nastao problem pa je Kajganić bio prisiljen izgovoriti sve što je izgovorio? Sinoć je u medije otišla informacija da je u zgradi SIPA-e, osim advokatice Vasvije Vidović, privedena i advokatica Senka Nožica. Advokatica Nožica je danas reagirala u više medijskih istupa te najavila tužbu protiv ministra Nešića jer ju je, kako je rekla, oklevetao dajući medijima informacije o njenom hapšenju, odnosno privođenju, koje se nije desilo. Kako i zašto je Nešić "proklizao" i dao medijima potpuno lažnu informaciju, nije poznato. Kao što uostalom nije poznato ni odakle Nešiću sve informacije o hapšenjima dok istovremeno Kajganić tvrdi da je cijela stvar do posljednjeg trenutka držana u strogoj tajnosti. 

Istragu o curenju informacija, kako prema Nešiću, tako i prema pojedinim medijima "pretplaćenim" na detalje istraga koje mogu imati samo postupajući tužioci, Kajganić neće provoditi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.