open-navfaktor-logo
search
Uskoro ugovor
Kakav će biti dogovor poslodavaca i EPBiH: Koliko dana januara će biti skupa struja, šta slijedi....
U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine očekuju da u najskorije vrijeme potpišu ugovor s Elektroprivredom BiH u vezi sa isporukom električne energije po višoj cijeni od 20 posto za određene privredne subjekte.
01.02.2022. u 07:59
get url
text

VEZANI TEKST - Poslodavci: Šokirani smo, Elektroprivreda BiH ne postupa zakonski, dostavlja ugovore šest puta veće

Podsjetimo, prošle sedmice poslodavci su objavili kako je "EPBiH brojnim kompanijama dostavila ugovore za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana, čija je cijena i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju".

Kako za Faktor kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, problem je, čini se, riješen.

- Prema izjavama čelnih ljudi EPBiH izrečenih na press konferenciji u petak, mislim da će se držati povećanja od 20 posto. S tim da će prvih šest dana januara biti obračunato po znatno višim cijenama, a od 7. januara, kada je na snagu nastupila odluka Vlade FBiH, struja će biti skuplja za dogovorenih 20 posto - kaže Smailbegović.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH: Ograničeno povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom

U Udruženju ističu kako je osim ovog iznosa povećanja važan i sadržaj samog ugovora.

- Želimo da kupci, poslodavci i kompanije ne preuzmu rizik koji se može pojaviti ukoliko, recimo, iskoči blok neke termoelektrane i EPBiH bude prisiljena nabavljati struju na međunarodnom tržištu po daleko većim cijenama.

Dalje, u EPBiH žele da im firme svaki mjesec dostavljaju koliko će im trebati struje za 30 dana. Velike kompanije, možda njih petnaestak u FBiH imaju tu praksu, dok je za mala preduzeća to potpuna nepoznanica.

Nemamo ništa protiv, hajmo reći, te energetske discipline, ali naša sugestija prema EPBiH, koja ne želi imati gubitke zbog previše ili premalo naručene struje, bit će da budu u početku fleksibilni. Ništa ne može preko noći - podvlači Smailbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.