open-navfaktor-logo
search
Usvojen zakon
Kako će Ured za borbu protiv korupcije KS provjeravati sukob interesa u vršenju javnih funkcija?
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je jučer jednoglasno Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS, kojim se propisuju obaveze nosilaca javnih funkcija u KS.
30.08.2022. u 21:35
get url
text

Zakonom se osigurava zabrana vršenja nespojivih javnih funkcija, prevencija sukoba interesa i koruptivnog djelovanja u vršenju javne funkcije, zaštita integriteta javne funkcije, definisanje mjera za unapređenje integriteta, zaštita lica koja prijavljuju korupciju u institucijama i jačanje organa koji imaju nadležnosti u oblasti prevencije, suzbijanja i borbe protiv korupcije u KS i osiguranja efektivne, kvalitetne i pravovremene zaštite prijavitelja korupcije.

VEZANI TEKST - Kafedžić: Građani moraju shvatiti da je neprijatelj države - korupcija

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić pojasnio je za Faktor kako postoji više načina, odnosno modela putem kojih će se provjeravati eventualni sukob interesa.

- Kao što vam je poznato, Ured je u proteklom periodu razvio zaista savremen informacioni sistem gdje imamo puno podataka o nosiocima javnih funkcija. Oni su dužni prilikom prijave imovine navesti firme kojima raspolažu oni i njihovi srodnici. To je jedan od modela – navodi Kafedžić.

Ured, dodao je Kafedžić, i sam vrši određene provjere imovine nosioca javnih funkcija.

-  Postoji široka lepeza alata i mehanizama na koje se možemo osloniti prilikom utvrđivanja eventualnog sukoba interesa. Također, vrlo važan mehanizam će biti prijava sukoba interesa od strane građana ili drugih lica – kaže on.

Podsjetio je kako u BiH, odnosno u FBiH, nije postojala zaštita prijavitelja.

- Ovo je prvi put u FBiH da imate u jednom kantonu mehanizam zaštite prijavitelja. Mi smo do sada zaprimili blizu 4.000 prijava korupcije. Nismo do sada imali priliku da zaštitimo lice koje prijavljuje i imali smo konkretno na terenu odmazde od strane onih koji su bili prijavljeni – napominje on.

Ovo još jedan od važnih mehanizama, navodi Kafedžić, u cjelokupnom antikoruptivnom sistemu.

VEZANI TEKST - Kafedžić: Nosioce javnih funkcija staviti pod što veći pritisak, da rade odgovornije i efikasnije

- Ured će procijenjivati na koji način i kome će se dodeljivati status zaštićenog prijavitelja – pojašnjava šef Ureda.

On napominje da Zakon počinje sa primjenom 01. januara 2023. godine, te da Ured sada radi na pripremama neophodnim da bi stvorili pretpostavke za zaštitu prijavitelja.

- Treba vremena da se ti mehanizmi uspostave, da se zaposle novi ljudi. Radi se o kompleksnim procesima i zbog toga smo mi kao Ured tražili da se prilikom donošenja Zakona ima klauzula odgode primjene istog – zaključio je Kafedžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.