open-navfaktor-logo
search
Koji je način
Kako da se radnici u privatnom sektoru izbore za otpremnine kod odlaska u penziju?
U Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje postoje branše koje nemaju svoje sindikate da ih predstavljaju, uposlenike u tim branšama ne štiti kolektivni ugovor i samim tim su prepušteni na milost ili nemilost poslodavaca hoće li im isplatiti otpremnine kod odlaska u penziju.
01.07.2023. u 20:29
get url
text

Prema Zakonu o radu FBiH poslodavci nisu dužni isplatiti otpremninu radniku kod odlaska u penziju. To se regulira kolektivnim ugovorom ili unutrašnjim aktima firmi.

Državnim službenicima pet plaća 

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, sugeriše svima koji nemaju svoj sindikat da ga osnuju i bore se za svoja prava ili učlane u neki od postojećih sindikata.

- Mi predstavljamo sve državne službenike i namještenike, od općina, gradova, kantonalnih ministarstava, Federalne vlade, agencija, zavoda i imamo potpisan kolektivni ugovor za sve. Otpremnina je pet plaća uposlenika kada se ide u penziju, na čemu smo insistirali u kolektivnom ugovoru.

Pored svoje grane, prestavljam i 19 granskih sindikata, tu je i devet iz realnog sektora, trgovina, metalci, tekstilci, koža... Onima koji nemaju sindikata, mogu ga osnovati ili tražiti od poslodavca da kroz unutrašnji akt, pravilnik o radu riješi pitanja odlaska u penziju, otpremnine - kazao je Kurtović.

Predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića smo upitali da li Sindikat na čijem je čelu može zaštititi radnike u realnom sektoru koji nemaju svoj sindikat pa samim tim ni kolektivni ugovor.

Otpremnina nije zakonska obaveza 

- Generalno, tamo gdje ne postoji organizovan sindikat, nisu ni ispunjene pretpostavke da se zaključi kolektivni ugovor kojim bi se definisala prava tih radnika pa i pravo na otpremninu zbog odlaska u penziju. Te radnike Sindikat ne može ni zastupati kako bi ostvarili svoja prava ili interese.

Svoja prava mogu ostvariti lično ili privatnim angažiranjem advokata. Što se tiče otpremnine, bitno je naglasiti da otpremnina kod odlaska u penziju nije zakonska obaveza poslodavca jer nije propisana Zakonom o radu. Međutim, to pravo se može propisati kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu - govori Šatorović i dodaje:

- Ne postoji zakonsko uporište da bi radnik "natjerao" poslodavca da mu isplati otpremninu za penziju, to zavisi u ovom trenutku od dobre volje poslodavca hoće li propisati otpremninu pravilnikom o radu ili ugovorom o radu. Mnogi radnici kada potpisuju ugovor o radu sa poslodavcem uopće ne razmišljaju o otpremnini jer im je bitno da zasnuju radni odnos i primaju plaću, ali tek kasnije kada dođe vrijeme za odlazak u penziju shvate da su izigrani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.