open-navfaktor-logo
search
Borba za život
Kako do medicinskog kisika: Postrojenja u Austriji idu na remont, niko u svijetu ne pita za cijenu
Pogoršanje epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini znači i povećanje potrošnje medicinskog kisika, koji mnogim pacijentima oboljelom od koronavirusa omogućava borbu za život.
09.03.2021. u 10:43
get url
text

Avdo Dedić, direktor Messer Tehnoplin/Messer BH Gas, jedinog proizvođača kisika u Bosni i Hercegovini, za Faktor kaže da je situacija sve teža.

Avdo Dedić, direktor Messer Tehnoplin/Messer BH Gas: Situacija teža nego u novembru i decembru

- Nažalost, idemo ka pogoršanju, situacija s nabavkom potrebnih količina medicinskog kisika je teža nego u novembru, decembru prošle godine. Potražnja za kisikom na tržištu je ogromna, niko ne pita za cijenu, velike zemlje su i kada je ovo u pitanju prve u redu.

Dodatni problem predstavlja nam činjenica da će neka postrojenja u Austriji, iz koje u posljednje vrijeme u velikoj mjeri nabavljamo kisik, morati ići na remont koji će prema najavam trajati 15 dana. Za ovu sedmicu nabavili smo kisik kojim se snabdijevaju zdravstvene ustanove KCUS, UKC Tuzla, KB Zenica, Podhrastovi... Istovremeno, pokušavamo do petka dogovoriti nabavku za narednu sedmicu  - govori Dedić.

VEZANI TEKST - Medicinskog kisika sve je manje na tržištu, količine proizvedene u Zenici nisu dovoljne

Prema njegovim riječima, postrojenje u Zenici u normalnim okolnostima je uspijevalo podmiriti kompletno tržište. Sada je stanje posve drugačije.

- U vrijeme pandemije mjesečno su se trošila četiri rezervoara smještena u Rajlovcu. Sada nam za samo jedan dan ode više od pola rezervoara. Potrošnja je najmanje tri puta veća nego u vrijeme prije pandemije.

S obzirom na stanje na tržištu, pokušavamo sačuvati dio zaliha u Zenici kako bismo mogli pravovremeno reagovati ukoliko dođe do zastoja u isporuci - ističe Dedić.

Dodaje da se ulažu maksimalni napori kako bi se osigurale potrebne količine kisika.

- Želim da javnost zna da smo konstantno u pregovorima, na sve načine pokušavamo osigurati kisik našim građanima. Ne ide nam na ruku ni situacija u regionu. Srbija treba ogromne količine, kupuje u Njemačkoj, Rumuniji, Austriji... Slovenija i Hrvatska imaju za svoje potrebe. Uprkos svemu nastavit ćemo činiti sve kako ne bi došlo do nestašice u BiH - poručuje Dedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.