open-navfaktor-logo
search
Otklanjanje blokada
Kako do nove Vlade KS: Skupština 25. februara, poznato i ko je predložen za članove Komisije za imenovanja
Na dnevnom redu sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zakazane za 25. februar naći će se odluka o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja Skupštine KS.
16.02.2020. u 14:35
get url
text

Komisija za izbor i imenovanje Skupštine KS na sjednici 11. februara nije dala saglasnost za imenovanje nove vlade. Od sedam članova Komisije četvero ih je glasalo protiv. To su predsjednik Komisije Elmedin Konaković (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka), Amra Junuzović-Kaljić (NBL) i Segmedina Srna-Bajramović (SDP). Za imenovanje nove vlade glasali su Bibija Kerla (DF), Zvonko Marić (SBB) i Mirza Čelik (SDA).

Nakon ovog pokušaja bivše većine da se odgodi imenovanje nove Vlade KS, na sjednici Kolegija Skupštine KS, koji sada broji 15 članova, presjedavajući Skupštine i tri zamjenika i 11 predsjednika stranačkih klubova, određen je 25. februar kada će se na dnevnom redu sjednice Skupštine KS naći Odluka o imenovanju nove Komisije za izbor i imenovanje.

Za sastav nove Komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja Skupštine KS predloženi su: Mahir Dević (SDA) za predsjedavajućeg, Bibija Kerla (DF) zamjenica predsjedavajućeg i članovi Zvonko Marić (SBB), Danijela Kristić (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka), Segmedina Srna-Bajramović (SDP) i Jasmina Bišćević-Tokić (SDA).

Nadležnosti Komisije za izbor i imenovanja jesu da razmatra pitanja u vezi s izborom, imenovanjima, potvrđivanjima i razrješenjima u nadležnosti Skupštine. Priprema prijedloge, obrazloženja i potrebnu dokumentaciju za izbor, imenovanje, potvrđivanje ili razrješenje svih osoba nosilaca funkcija za čiji je izbor, imenovanje, potvrđivanje i razrješenje nadležna Skupština. Prati primjenu propisanih procedura prilikom izbora, imenovanja, potvrđivanja i razrješenja u nadležnosti Skupštine. Vodi proces unutar skupštinskih dogovora u vezi s izborom, imenovanjem, potvrđivanjem ili razrješenjem nosilaca funkcija u nadležnosti Skupštine. Priprema i utvrđuje prijedloge akata, kojima se uređuju pitanja plaća i drugih primanja funkcionera koje bira, odnosno imenuje Skupština, kao i naknada za vršenje zastupničke funkcije i drugih primanja zastupnika, donosi odgovarajuće akte za njihovu primjenu, te utvrđuje visinu naknada troškova i posebne naknade za rad članovima radnih tijela Skupštine izabranih iz reda naučnih, stručnih i javnih radnika.

- Bivša vlast ima većinu članova Komisije i kada bi tako ostalo, nijedna vlada ne bi bila smijenjena. Zato ćemo izabrati članove nove Komisije i da nova vlada konačno počne sa radom – kazao je Zvonko Marić.

Skupština KS broji 35 zastupnika. Nova većina koju čine SDA, SBB i DF ima 18 zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.