open-navfaktor-logo
search
Zakon o PIO-u
Kako do porodične penzije u FBiH, da li pojedinci obnavljaju godine na fakultetu da bi duže primali ovu penziju?
Redakciji Faktora obratili su se čitatelji sa pitanjem koje uvjete je nephodno ispuniti da bi se ostvarila porodična penzija. Jedno od pitanja je bilo da li je tačno da se u praksi događa da djeca koja primaju porodičnu penziju namjerno obnavljaju godine na fakultetu kako bi što duže primali penziju.
02.03.2023. u 19:54
get url
text
Novac
Novac

Naime, u slučaju smrti hranioca porodice, dijete ima pravo na porodičnu penziju do navršenih 15 godina života.

Potvrda o redovnom školovanju

- Poslije navršenih 15 godina ima pravo na porodičnu penziju do završetka redovnog školovanja, ali najkasnije do navršenih 26 godina života. Tražimo potvrdu o redovnom školovanju, ukoliko je na visokoškoskoj ustanovi, tu potvrdu mora izdati fakultet.

Ukoliko ne želi nastaviti obrazovanje nakon srednje škole, onda može primati porodičnu penziju samo u vrijeme srednjoškolskog obrazovanja. U pojedinim slučajevima dijete može primati trajnu penziju ako je do 15. godine proglašeno nesposobnim za život i rad - govori nam Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Upitali smo da li recimo penzioner sa 1.000 KM penzije, a čija je umrla supruga za života imala penziju od nekih 2.000 KM, može zatražiti njenu penziju.

- Može, ali ona neće biti u tom iznosu. Dobit će 70 posto od tog iznosa, a što je 1.400 KM - rekao nam je Kvesić.

Objasnio je da je kod traženja penzije umrlog supružnika potrebno da se podnese zahtjev za penziju, a koja je zapravo porodična penzija.

- Takva penzija iznosi 70 posto od penzije umrlog supružnika. Penzija se računa od momenta predaje zahtjeva, a isplaćuje se po dobijanju rješenja za penziju. Taj rok za dobijanja rješenja je nekih dva mjeseca, kao i za svako drugo rješenje iz PIO-a - govori Kvesić.

Udovac ima pravo na porodičnu penziju sa 60 godina života

U Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju stoji da pravo na porodičnu penziju imaju članovi porodice umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uvjete za starosnu ili invalidsku penziju i članovi porodice umrlog korisnika starosne ili invalidske penzije.

- Udovica ima pravo na porodičnu penziju ako je na dan smrti supruga navršila 50 godina života. Zatim ako je na dan smrti supruga bila potpuno nesposobna za privređivanje, odnosno, ako je takva nesposobnost nastala u roku jedne godine od dana smrti supruga.

Udovac ima pravo na porodičnu penziju ako je na dan smrti supruge navršio 60 godina života. Zatim, ako je na dan smrti supruge bio potpuno nesposoban za privređivanje, ako je takva nesposobnost nastala u roku jedne godine od dana smrti supruge.

Pravo na porodičnu penziju ima i supružnik iz razvedenog braka, ako mu je pravosnažnom sudskom presudom dosuđeno pravo na izdržavanje, te ukoliko ispunjava uvjete iz ovog zakona - navedeno je u Zakonu o PIO-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.