open-navfaktor-logo
search
Turističke agencije
Kako građani Bosne i Hercegovine putuju bez Covid-pasoša?
Bosna i Hercegovina još nije riješila problem digitalnih Covid-pasoša. Tako se i dobijeni QR kodovi koji potvrđuju vakcinaciju osobe ne mogu učitati u brojnim evropskim zemljama.
18.02.2022. u 07:50
get url
text

U zeljama svijeta na snazi je različit niz mjera potrebnih za ulazak u državu. Dok neke isključivo zahtijevaju Covid-pasoše, tu su i one u koje bh. građani mogu putovati, uz dokaz o vakcinaciji ili potvrdu o negativnom testu.

Građani BiH siti ograničenja, a željni putovanja, pronalaze načine kako putovati i bez priznatih QR kodova.

Iz sarajevske turističke agencije Sol Azur kazali su nam kako dodatni trošak koji putnici izdvajaju za testiranje ne predstavlja barijeru.

- Ko je spreman da putuje, da izdvoji za kartu, smještaj i ostalo, izdvoji i za testiranje. Ljudi pristaju na taj simboličan trošak – kazali su nam.

Kako su nam rekli iz banjalučke turističke agencije Unis Tours, u zemlje koje zahtijevaju isključivo Covid-pasoše rijetko se ide. Oni daju primjer Italije u koju se, prema njihovim riječima, apsolutno ne može putovati bez priznatog QR koda.

No, kako dalje pojašnjavaju, postoje i zemlje koje za ulazak zahtijevaju QR kod, ali se ti kodovi mogu dobiti u apotekama tih zemalja.

- Ukoliko ste u potpunosti vakcinisani u BiH, evropski priznatom vakcinom. U njemačkoj apoteci može se taj naš QR kod koji nije priznat prebaciti na njihov sistem i vi tada imate QR kod koji može prolaziti. Ista situacija je i u Francuskoj – pojasnili su nam iz ove turističke agencije.

Oni dodaju da se u Švicarskoj, do ukidanja mjera, mogao prenijeti QR kod isključivo unaprijed i uz online naplatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.