open-navfaktor-logo
search
Nezakonita poskupljenja
Kako isti vlasnik trgovine i fabrike podiže cijene svojih proizvoda, a poskupljenje jaja pravdaju cijenom plina u EU
Ako je neko preduzeće 2022. godine u Bosni i Hercegovini povećalo cijenu svog proizvoda 10 posto pravdajući to isključivo poskupljenjem goriva, sada kada je gorivo pojeftinilo, trebalo je vratiti tu cijenu ili da se natjera na to.
20.03.2023. u 07:50
get url
text

U čitavom svijetu potrošači su temelj ekonomije, a njihova zaštita i osnaživanje su ključni u stvaranju ravnopravnijeg i pravilnijeg tržišta. Međutim, o tome se veoma malo govori, pa čak ni sami potrošači u BiH ne ulažu često prigovore na neopravdano divljanje cijena na gotovo, svakodnevnoj bazi, smatra ekonomista Igor Gavran.

- Već duže vrijeme povećanje cijena je potpuno neopravdano pa čak i zadržavanje cijena na istom nivou, posebno osnovnih životnih namirnica. Imali smo slučajeve da ista firma pravda podizanje cijene svojih proizvoda isključivo cijenama goriva, odnosno troškovima transporta, a sada kada su troškovi transporta smanjeni, cijena proizvoda ostaje ista ili i dalje raste. Inspekcija ne bi smjela biti naivna i površno pristupiti tome već da pogleda kakvi su bili troškovi transporta i goriva. Ti troškovi jednostavno ne mogu biti viši i provjeravati eventualno lažne fakture, odnosno lažno povećanje troškova proizvodnje, s kojima se marža možda fiktivno održava na istom nivou, ali ona u stvarnosti nije ista – pojašnjava Gavran.

Također imamo slučajeve da kompanije i trgovački centri koji posluju u Bosni i Hercegovini robu nabavljaju sami od sebe, tvrdi naš sagovornik i kaže:

- Znači isti je vlasnik trgovac u BiH i proizvođač u Hrvatskoj odakle nabavlja robu. Kako možemo ozbiljno povjerovati u njihove ulazne fakture i povjerovati da ta marža nije fiktivno održana na istom nivou, a da se ustvari samo povećava njihova zarada. Svejedno je gdje im se povećava zarada, u BiH ili Hrvatskoj. Inspekcija se ne smije slijepo hvatati na istu maržu kojim se pravda poskupljenje. Ako je to razlog, onda treba realno odrediti maksimalnu cijenu, pa neka onda fiktivno prikazuju marže kakve hoće, a važno je da cijene budu zasnovana na stvarnim troškovima.

Drugi primjer koji je spomenuo Gavran jest poskupljenje jaja u BiH koje je pravdano poskupljenjem plina u Evropi, zbog čega su navodno povećani troškovi ambalaže u Evropskoj uniji.

- Cijena plina u Evropi je danas niža nego u BiH, logično je očekivati da troškovi ambalaže za jaja budu niži, pa da i jaja pojeftine. Međutim, u ovom slučaju neko zloupotrebljava ovu situaciju i ostvaruje ekstra profit i nanosi štetu građanima i privredi, a vlasti se prave naivne. Mora se pogledati struktura cijena kako su se troškovi povećavali. I ranija poskupljenja ne mogu se pravdati time da je izbio rat u Ukrajini, pa su nam povećani troškovi proizvodnje. To se mora pojasniti i dokazati. Bilo je poskupljenja žitarica kada je počeo rat u Ukrajini. Međutim, kada je zaključen sporazum koji se sada produžava o slobodnom izvozu žitarica iz Ukrajine, cijene žitarica su pale u cijelom svijetu. Svjetska agencija za hranu (FAO) objavila je podatak da su u 11 mjeseci 2022. godine cijene hrane u svijetu u suštini padale. Svugdje u svijetu padaju cijene hrane, samo kod nas rastu – ističe Gavran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.