open-navfaktor-logo
search
Direkcija za puteve KS
Kako izbjeći saobraćajne gužve na gradilištu kružnog toka u Pofalićima
Radovi na izgradnji kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Put života u Sarajevu, kod zgrade Energoinvesta, zvanično su počeli 19. februara ove godine i od prvog dana početka radova stvorile su se velike saobraćajne gužve.
20.02.2020. u 15:11
get url
text

Regulisanje saobraćaja za vrijeme izvođenja radova rekonstrukcije raskrsnice je planirano da se odvija kroz dvije faze, kazali su iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

U prvoj fazi je predviđeno zatvaranje ulice Krupska i dijela ulice Put života. Saobraćaj kroz ulicu Put života je prebačen u lijevu kolovoznu traku i odvija se dvosmjerno od spoja sa ulicom Hamdije Čemerlića do raskrsnice prema autobuskoj stanici. Pored postojećih semafora koji ostaju u prvoj fazi u funkciji, izvršeno je postavljanje nove signalizacije i opreme za privremenu regulaciju saobraćaja za ovu fazu.

Izgrađeni dio kružne raskrsnice u prvoj fazi će se koristiti za odvijanje saobraćaja vozila u drugoj fazi 

U drugoj fazi planirano je uklanjanje semafora s obzirom na to da će biti izvedeni radovi na oblikovanju kružnog toka i dovedeni do nivoa bitonosivog sloja asfalta kolovozne konstrukcije kružne raskrsnice. Po pitanju regulisanja saobraćaja u drugoj fazi, saobraćaj kroz ulicu Put života se prebacuje u desnu kolovoznu traku i odvija se dvosmjerno od spoja sa ulicom Hamdije Čemerlića do raskrsnice prema autobuskoj stanici.

Izvođač radova će, pored postavljene privremene saobraćajne signalizacije, u slučaju velikih gužvi po potrebi koristiti i ručno regulisanje saobraćaja sa zastavicama ili okruglim tablama. To podrazumijeva angažovanje radnika koji sa znacima ručno regulišu saobraćaj.

U zavisnosti od polazne i odredišne tačke, vozačima su na raspolaganju brojni alternativni pravci gradske mreže saobraćajnica. Za te potrebe se, pored saobraćajne signalizacije u zoni izvođenja radova, postavljaju i table "predznak za obilazak" na strateškim lokacijama, kao što su ulice Kranjčevićeva, Halida Kajtaza, Zmaja od Bosne i ulica Safeta Zajke na dvije lokacije (kod spoja sa LOT 2C i kod kružnog u Buća Potoku), te na autoputu kod izlaza "Briješće".

Po pitanju kompletne realizacije projekta i puštanja u saobraćaj, planiranom dinamikom se, u cilju što manjeg ometanja odvijanja saobraćaja, očekuje puštanje u saobraćaj kružnog toka krajem maja 2020. godine, dok će se završni asfalterski i ostali radovi obavljati pod saobraćajem sa povremenim obustavama i preusmjeravanjem. Kao i do sada, o bilo kakvim izmjenama će se putem sredstava javnog informisanja i BIHAMK-a blagovremeno obavijestiti javnost, poručili su vozačima iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

Kružni tok u Pofalićima koštat će 1,5 miliona maraka, od čega je Općina Novo Sarajevo izdvojila 700.000, a Direkcija za puteve KS 800.000 maraka. Na ovaj način zaokružila se finansijska konstrukcija za realizaciju jednog od strateških projekata Općine Novo Sarajevo, izgradnji kružnog toka kojim će se poboljšati provoznost i funkcionalnost raskrsnice, te rasteretiti saobraćaj iz pravca naselja Pofalići I i II.

-Radi se o veoma složenom objektu jer ovaj kružni tok obuhvata 18 ulaznih i izlaznih saobraćajnih traka u opsegu i kao takav jedan je od najvećih kružnih tokova na području Kantona Sarajevo, te će se njegovom gradnjom olakšati ulaz i izlaz iz mjesnih zajednica Pofalići i Gornji Pofalići. Iako će jedna saobraćajna traka uvijek biti osposobljena, radovi će izazvati saobraćajne gužve, pa bih zamolio vozače koji koriste ovaj vrlo frekventni pravac, da budu strpljivi jer će nakon izgradnje saobraćajne gužve biti manje za 65 posto - istakao je ranije najavljujući ovaj projekat načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.