open-navfaktor-logo
search
Nenamjerno, ali precizno
Kako je Konaković sam otkrio šta stoji iza hajke o reviziji presude protiv Srbije
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, na posljednjoj konferenciji za medije nenamjerno, ali vrlo direktno, sam je priznao šta je svrha višednevne hajke koju predvodi, a na temu revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
11.05.2022. u 20:24
get url
text

Revizija je zatražena pred Međunarodnim sudom pravde još 2017. godine. Posljednjih dana nismo zapravo čuli ništa novo, ali desio se novi momenat - raspisani su Opći izbori za oktobar. Nevenka Tromp, nova počasna građanka Kantona Sarajevo, dobila je prostor u medijima i ponovo otvorila priču o reviziji. Time je zapravo počela predizborna kampanja. Da je tako, potvrdio je i sam Konaković.

Govoreći o kandidatu "Trojke" za Predsjedništvo BiH, Konaković je kazao:

- Ljudi, nama je bilo prelako kandidirati jedno ime. Jer koje god da kandidiramo bit će pobjedničko. Uopće nema dileme. Ja i dalje tvrdim da, pogotovo nakon istina o reviziji, kandidat SDA nema nikakve šanse ni protiv dva kandidata "Trojke".

Dakle, zaključak se sam nameće - priča o reviziji koju Konaković iz dana u dan potencira zapravo je glavna okosnica kampanje NiP-a i ostatka kolalicije "Trojka" u borbi za mjesto u Predsjedništvu na oktobarskim izborima - protiv kandidata SDA. Kako drugačije objasniti, mada nije ni potrebno jer je Konaković sam priznao, da je priča o reviziji glavna tema medija i političara pet godina nakon što je odbijena i to baš na početku nezvanične, ali suštinski već otpočete predizborne kampanje... 

Sve što se znalo te 2017. godine, zna se i danas. Nikakvih novih detalja nema da bi se na osnovu njih toliko polemiziralo o reviziji, osim što ima novih Konakovićevih političkih ambicija. I osim što je Konaković u međuvremenu naučio da se ne radi o "reviziji tužbe" već reviziji presude i da BiH nije tužila Srbiju i radi "genocida nad Hrvatima, Srbima i ostalima" kako je donedavno javno govorio.

SDA je imala kandidata i 2018. godine, koji je trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH. Razlika je jedino u tome što će ovog puta najvjerovatnije kandidat biti Bakir Izetbegović, pa je priča o reviziji očito najpogodnija za pokušaj slabljenja Izetbegovićevog rejtinga. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.