open-navfaktor-logo
search
"Prečasni, prepošteni..."
Kako je Muderris očitao lekciju šefu NiP-a: Konaković ponizno odgovorio, manji od makovog zrna
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković poznat je u javnosti kao osoba koja uopće ne podnosi kritike, sjedi po cijele dane s mobitelom u rukama (svjedoče brojne fotografije) i samo prati ko je šta napisao o njemu, obruši se i na obične građane koji iznesu svoje mišljenje, a sve one koji misle drugačije od njega naziva "SDA botovima", "uhljebima"...
20.01.2022. u 10:04
get url
text

Ali, dogodi se (nećete vjerovati), situacija da je Konaković potučen do koljena i manji od makovog zrna.

Oštre i argumentirane kritike na njegov račun uputio je Nezim Halilović Muderris, ugledni imam, proslavljeni ratni komandant 4. muslimanske slavne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine i vjerni član SDA. 

Muderris se u podužem postu na društvenim mrežama koji je naslovio "Kada TVSA predsjednika NiP-a želi prikazati kao državnika" osvrnuo na Konakovićeve izjave.

- TVSA je sinoć ugostila g. Elmedina Konakovića, koji je u emisijama TVSA čest i jedini gost, pa nema oponenta, tako da do mile volje može blatiti svoje političke protivnike, tačnije SDA. Ovoga je puta TVSA napravila korak dalje u neprofesionalizmu i servisiranju Trojke. Iako g. Konaković ne zauzima niti jednu bitnu funkciju na državnom nivou, čak ni na entitetskom nivou, sa njim je voditeljica dominantno razgovarala o državnim i regionalnim temama; Deblokada institucija Bosne i Hercegovine, uloga Sjedinjenih Američkih Država, uloga Vučića, uloga Rusije, sankcije Dodiku, odnos Evropske unije prema krizi u Bosni i Hercegovini, bonske ovlasti i visoki predstavnik. TVSA je dovela g. Konakovića i nabacila mu ove teme u želji da ga predstavi kao državnika.

G. Konaković je predsjednik NiP-a, delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i suludo je postavljati mu ovakva pitanja. Providno je kako ga TVSA koju možemo nazvati TV3, želi "progurati" na viši politički nivo. Na oči javnosti koja plaća ovaj Javni servis žele ga inaugurirati u državnika sa ozbiljnim političkim utjecajem i znanjem.

Toliko je ovaj poduhvat bio providan da je sada definitivno jasno da Trojka koristi TVSA kao svoje političko oružje i ona je pod direktnom kontrolom kantonalnog režima. Ne može g. Konaković bez ijednog zastupnika u državnom Parlamentu govoriti o Vijeću ministara, a kantonalni zastupnik je iskoristio priliku i pretvarao se da je bitna figura i za ovakve teme i procese, a on to nije.

Emisija je bila dogovorena i usmjerena po Konakovićevoj želji. Slični su ova emisija i njegov put u Dubai, gdje se pojavio preko veze i mimo reda. U emisiji TVSA kritkovao je našu diplomatiju, a njegova diplomatija je slikanje sa Nigerijcem i zbijanje šale oko poništenog gola.

Neprimjereno je što je g. Konaković više kritikovao g. Bakira Izetbegovića i SDA, nego Dodika i Čovića, ali za njega je to uobičajeno. Neometano je g. Konaković napadao koga je htio, jer nije bilo nikoga da mu odgovori i demantuje ga. Tek oko posljednje četvrtine emisije postavljeno mu je jedno ili dva pitanja sa kojima on u svom političkom kapacitetu ima veze. Previše je ovo, makar bilo i od TVSA, oprostite TV3 - napisao je Muderris. 

Nije trebalo dugo, na što je javnost već i navikla, oglasio se i predsjednik NiP-a. Ali ovoga puta ispalio je salvu hvalospjeva o Muderrisu. Što će reći da i za prečasnog, prehrabrog i prepoštenog i njegovo pljuvanje drugih i drugačijih, ipak ima lijeka.  

- Hrabar, odlučan, veliki borac u ratu i miru i sa nekom posebnom energijom je Nezim Halilović Muderris. O njegovim sam ratnim podvizima slušao, na njegovim hutbama često korisne stvari učio, gledao ga uživo kako služi svom narodu. Smatram ga velikanom našeg vremena. Danas me opet "ružio" na društvenim mrežama i o meni javno govorio. U zadnje vrijeme to radi često.

Na politička dešavanja u našoj zemlji ne gledamo isto, on je strastveni pripadnik SDA stranke. Siguran sam da ga niko ne može kupiti niti prepasti, siguran sam da nije ovisan o sistemu i da sve što radi radi iz čistog ubjeđenja, da stranci kojoj pripada pripada srcem, a on tu pripadnost naravno ni ne krije. Ja sam od naše časne uleme, među njima i od Muderrisa, učio da se ne trudimo da svojim djelima zadivimo ljude i da ne težimo zadovoljstvu čovjeka, pojedinca.

Podučili su nas da težimo zadovoljstvu dragog Boga i nadamo se njegovim nagradama. Posebno onim nagradama za pravednu vlast. Nije mi naravno svejedno kad me ruži neko poput njega, o njegovim kritikama koje pročitam razmišljam, neke su čak i vrlo korisne. Ipak, u slici kakvu ja vidim i zbog informacija koje ja imam, mi ne mislimo isto i ne vidimo ista rješenja. Možda čak imamo i iste namjere i želje, isti nijet. Put do rješenja naših problema mi ne vidimo isto.

Ja zbog svega toga ništa manje ne cijenim velikana kakav je Muderris i svima koji od mene očekujete reakciju hoću glasno da kažem da je velikan i gazija i da nikom ne dam za pravo da bilo šta loše o njemu napiše ili kaže, posebno ne zbog onoga što je o meni pisao - napisao je Konaković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.