open-navfaktor-logo
search
Kapidžić objašnjavao
Kako je NiP sve "posložio" za izgradnju po Sarajevu, kakve veze s tim ima Zvizdićev sin, šta je čiji interes...
Kandidat SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo i nekadašnji kantonalni ministar prostornog uređenja Faruk Kapidžić na jednom izbornom skupu govorio je o izgradnji u Sarajevu, a otkrio je i to da je sin Denisa Zvizdića kao arhitekta radio nekoliko projekata na Ilidži.
26.09.2022. u 14:56
get url
text

- Kada sam imenovan za ministra, mene su počeli napadati kao stručnu osobu zato što njima ne treba struka da vodi procese jer su oni potpuno nestručni. Oni i nemaju nikoga stručnog da odgovori. Ja sam okupio zastupnike iz svih stranaka, Naše stranke, NiP-a i ostalih i nabrojao im probleme i oni su tada aktivno krenuli na mene i moju stručnost zato što ne dozvoljavaju da SDA popravlja stvari - rekao je Kapidžić.

Kaže da velika panika vlada među strankama "Trojke", te je podsjetio da je prilikom njegovog imenovanja u Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika najviše napada dolazilo upravo od stranaka "Trojke", Naše stranke, Naroda i pravde i SDP-a. 

- Sve je to zbog njihovog interesa da daju nekom moćniku da napravi neboder ili na Bjelašnici ili na Ilidži. Na Ilidži je veliki problem zato što je NiP tamo sve u kompletu imao složeno. Imaju načelnika, imaju Zavod za planiranje gdje su stavili svog čovjeka i imaju ministra prostornog uređenja u kantonu. To su stvari koje je NiP vrlo precizno i tačno posložio da rade stvari koje sada SDA ne dozvoljava. To su oni naučili u SDA i sada s tim barataju. Kada su došle nove strukture u SDA da zaustave to, njima to postao problem - kaže Kapidžić.

Govoreći o projektu koji je KO SDA Sarajevo predstavio u vidu promotivnog spota u kojem su navedeni neki kapitalni građevinski projekti, Kapidžić kaže sljedeće:

- Prvo je ta vizija medijski ugušena, a onda sam vidio obraćanje načelnika Ilidže Nermina Muzura koji se ismijao sa tom vizijom i gdje je on ispričao priču da smo mi toliko bezobrazni, a oni će kao to zaustaviti.

Niti jednog stručnjaka iz arhitekture, urbanizma nisu stavili naspram mene. Javljao se Konaković koji nema nikakvu završenu školu. A zašto to rade? Zato što se žele pohvaliti da su sastavili regulacioni plan i onda kažu da oni to rade za 35 hiljada stanovnika i sada su ga usvojili. To je plan koji stoji 10-15 godina, to je stalo zato što je to jedan segment čitavog polja. Oni su to preko noći usvojili zato što je moj mlađi kolega Kenan Zvizdić tu radio projekat, a Kenan Zvizdić je sin Denisa Zvizdića. Prije toga on je radio trg na Ilidži. On je nekoliko projekata radio u toj općini. Ja sam došao ovdje (Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH) da se to ne dešava - istakao je Kapidžić.

Cijelu priču i kontekst onoga o čemu je Kapidžić govorio možete pogledati u videu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.