open-navfaktor-logo
search
Koristio lažni profil
Kako je stručni saradnik u Ministarstvu privrede ZDK kompromitovao članove Vlade na društvenim mrežama
U nadležnost Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona danas je predata muškarac inicijala I. Ć., koji je jučer uhapšen te nad kojim su prethodno kriminalističku obradu izvršili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK - saopćili su iz Tužilaštva ZDK.
20.10.2022. u 15:22
get url
text

- U toku je ispitivanje osumnjičenog, nakon čega će se postupajući tužilac opredijeliti u pogledu poduzimanja daljnjih mjera i radnji o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena - ističu iz Tužilaštva ZDK.

Policija je jučer, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo iz domena cyber kriminala, izvršila pretres u prostorijama Ministrastva privrede ZDK te tom prilikom uhapsila Žepčaka Ivana Ćuru, stručnog saradnika za proizvodnu djelatnost tog ministarstva.

VEZANI TEKST - U zgradi Vlade ZDK uhapšen državni službenik zbog cyber kriminala

Ćuro je, navodno, preko lažnih profila na društvenim mrežama, od kojih je jedan pod imenom "Zoran Kavezić", objavljivao kompromitirajuće tekstove o nekim članovima Vlade i Skupštine ZDK, a po nalogu njihovih političkih protivnika.

Zenica i ZDK su, unazad oko šest godina, inače preplavljeni lažnim profilima na društvenim mrežama, posredstvom kojih se iznose kompromitirajući dokumenti te šire vijesti o političarima, zaposlenicima kantonalnih, gradskih i općinskih institucija, ali i o novinarima, ljekarima…

Vlada ZDK se nije oglašavala povodom hapšenja zaposlenika njihovog ministarstva, kojim rukovodi Zlatko Jelić iz Usore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.