open-navfaktor-logo
search
Uoči sjednice NSRS-a
Kako je Viškovićeva vlada obrazložila pokušaj da se u RS-u ukine obaveza objavljivanja Schmidtovih odluka
Uoči sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi se trebao naći Prijedlog zakona kojim se pokušava ukinuti obaveza objavljivanja akata visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a, svoje mišljenje je danas dala i entitetska Vlada.
20.06.2023. u 13:00
get url
text
Vlada Republike Srpske
Vlada Republike Srpske

VEZANI TEKST - Salkić: Sjednica NSRS-a 21. juna je ispit za Schmidta da se suprotstavi Dodiku, ako to ne uradi...

U pitanju je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, po hitnom postupku, koji su u skupštinsku proceduru uputili zastupnici u Narodnoj skupštini. 

Iz Vlade objašnjavaju da je ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan u odredbama Amandmana XXXII tačka 4) na član 68. Ustava, prema kojem RS uređuje i osigurava ustavnost i zakonitost i u članu 70. stav 1. tačka 2. Ustava, prema kojem Narodna skupština donosi zakone, druge propise i opće akte. 

- Propisano je da se zakoni, drugi propisi i opći akti, prije stupanja na snagu objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu. Također, u preambuli Ustava RS-a izražena je jasna opredjeljenost Republike Srpske za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje Općeg okvirnog sporazuma o miru za BiH, dok je u članu 5. Ustava izričito utvrđeno da se ustavno uređenje, između ostalog, temelji na garantovanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima i vladavini prava – saopćeno je iz Vlade.

Dodaje se da je važećim Zakonom o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a uređen način objavljivanja u službenom glasilu, kao i osnivanje, status i upravljanje Službenim glasnikom RS-a.

- Predloženom izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku Republike Srpske objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Predlagač Zakona, obrazlažući razloge za donošenje, navodi da, s obzirom na to da gospodin Christian Schmidt nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma o miru, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik "treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija", ne može se smatrati visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u Službenom glasniku – istaknuto je iz entitetske Vlade.

Kada su u pitanju razlozi za donošenje zakona po hitnom postupku, predlagač navodi da "s obzirom na to da imenovanje visokog predstavnika nije izvršeno u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma o miru, odluke koje donosi ne mogu da se objavljuju u službenom glasilu, egzistiraju u pravnom sistemu i proizvode pravne posljedice, zbog čega je predmetni zakon potrebno donijeti u hitnoj proceduri".

- Nakon uvida u propise Evropske unije i analize odredaba Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, po hitnom postupku, nisu ustanovljeni obavezujući sekundarni izvori prava EU-a koji su relevantni za predmet regulisanja dostavljenog prijedloga. Zbog toga u izjavi o usklađenosti stoji ocjena "neprimjenjivo". Shodno svemu navedenom, smatramo da je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, po hitnom postupku, u skladu sa Ustavom RS-a, pravnim sistemom i pravilima za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske – zaključuje se u saopćenju sa današnje sjednice Vlade RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.