open-navfaktor-logo
search
Nova aplikacija
Kako lakše do ljekara u KS u jeku epidemije koronavirusa
Kako je kao jedan od većih problema u kontaktiranju ljekara otežana dostupnost ili potpuna nedostupnost telefonskih linija u zdravstvenim ustanovama, nova aplikacija koju je razvio Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo će omogućiti svim pacijentima koji imaju sumnju na COVID-19 ili su COVID-19 pozitivni da putem web stranice popune osnovne anketne uputnike, te dalju komunikaciju sa zdravstvenim radnicima nastave online putem Vibera i telefona.  
20.11.2020. u 15:03
get url
text

Pristup aplikaciji je omogućen putem ovog linka.

Čitav proces se odvija u četiri koraka:

1. Registracija pacijenta putem web stranice

2. Popunjavanje online obrazaca

3. Pacijent potvrđuje Viber registraciju

4. Zdravstveni radnik ima pristup podacima, preuzima slučaj i nastavlja komunikaciju sa pacijentom

Na ovaj način pacijent će lakše i jednostavnije doći do kontakta sa zdravstvenim radnicima, pogotovo kada se radi o administrativnom popunjavanju anketnih uputnika osoba u izolaciji i sličnim procedurama. Nakon što pacijent potvrdi svoju identifikaciju i registraciju, svi podaci koji se unose kroz online komunikaciju i definisane upitnike, u potpunosti su integrisani i uvezani sa elektronskim kartonom pacijenta, zbog čega je omogućena distribucija i razmjena podataka između samih zdravstvenih ustanova u realnom vremenu.

- Očekujemo da će nova aplikacija u velikoj mjeri olakšati i rad zdravstvenim radnicima, koji će moći, na sistematizovan način i sa adekvatnim pregledom podataka, odgovoriti na sve upite pacijenata - navode iz Zavoda.

Ova aktivnost, kako dodaju, predstavlja jedan od koraka ka ultmativnoj informatizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, jer je sada svima jasno da bi bez provedene informatizacije zdravstva, zdravstveni sistem bio još u puno većim problemima, posebno zbog ograničenih informacija o zdravstvenoj istoriji pacijenta.

- Omogućivši elektronski recept (bez kojeg bi pacijent u trenutnim uslovima provodio i po nekoliko sati u redu), elektronske uputnice, automatsku razmjenu radiološke slike (što pulmolozima i zdravstvenim stručanjcima omogućava očitanje nalaza sa bilo koje lokacije), smanjen je pritisak na ustanove primarne zdravstvene zaštite na mjesečnom nivou za najmanje cca. 100.000 posjeta hroničnih bolesnika, koji bi u ovakvim uslovima bio poguban i za zdravstvene ustanove, ali i za te pacijente - dodaju.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo daje veliki značaj procesu informatizacije zdravstva Kantona Sarajevo čiji je imenovani nosilac, obzirom da je ultimativna informatizacija jedan od ključnih koraka za unapređenje i reformu zdravstvenog sistema u svim njegovim segmentima.

- Duboko vjerujemo da svako ulaganje u informatizaciju, što je ovaj period pandemije i pokazao, se višestruko vraća zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo. Sa namjerom da olakšamo pacijentima pristup zdravstvenoj zaštiti, ali i zdravstvenim radnicima omogućimo kvalitetnije radne uslove, i u narednom periodu ćemo raditi na razvijanju sistema i aplikacija, koje će sistem zdravstva u Kantonu Sarajevo učiniti efikasnijim, kvalitetnijim i funkcionalnijim - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.