open-navfaktor-logo
search
Opasne igre Budimpešte
Kako mađarska politika igra po ruskim notama u BiH, za šta im služe Dodik i Čović
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je tokom posjete Bosni i Hercegovini napravio, najblaže rečeno, diplomatski gaf kada je na press konferenciji u Sarajevu komentarisao politiku Sjedinjenih Američkih Država.
25.03.2023. u 20:53
get url
text

VEZANI TEKST - Szijjarto u Sarajevu kritikovao SAD, ponovio da je Mađarska protiv sankcija, hvalio Dodika, Konaković bez reakcije

Szijjarto se tokom press konferencije osvrnuo i na izvještaj State Departmenta zbog odnosa sa medijima.

- Zapanjen sam tim izvještajem. U Sjedinjenim Američkim Državama uzimaju sebi za slobodu da kvalifikuju druge zemlje i da govore o unutrašnjim poslovima tako ex catedra. Kako oni to sebi smiju dozvoliti? Smatram da je zaista zapanjujuće što birokrate iz Washingtona na osnovu jednostranih informacija koje se finansiraju iz samog SAD-a formiraju mišljenje o nama - poručio je Szijjarto.

Njegov domaćin, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, nije reagovao što je tema odnosa BiH i Mađarske treća zemlja jer je upravo on jedan od bh. političara koji se spominju u američkom izvještaju.  

VEZANI TEKST - Orbanov operativac u BiH: Nagrađuje li EU Dodika i Čovića koji su do jučer označavani kao rušitelji BiH?

Na društvenim mrežama oglasio se američki ambasador u Budimpešti David Pressman. On je uz izjavu Szijjarta podijelio citat u kojem se navodi kako je Rusija kontinuirano napadala Ameriku zbog njenih kritika o stanju sa ljudskim pravima.

Poreda toga, citat ima i dio u kojem se navodi da Kremlj odbija bilo kakav pokušaj miješanja u njena unutrašnja pitanja. 

- Zvuči poznato - napisao je Pressman na Twiiteru. 

No vratimo se glavnom akteru ove priče, mađarskom ministru. Tačno po uputstvu svog šefa, premijera Viktora Orbana, Szijjarto je posjetu BiH iskoristio da još jednom ponovi proruske stavove uz koje obavezno idu i hvalospjevi o predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, moskovsko-budimpeštanskom igraču iz Laktaša.

Uz naglasak da Mađarska nikada neće dozvoliti da se u Evropkoj uniji uvedu sankcije Dodiku. A Dodik je u znak zahvalnosti kazao jučer u Trebinju kako mu je Mađarska inspiracija.

Ne smije se zaboraviti ni mađarska podrška čelniku Hrvatske demokratske zajednice Draganu Čoviću. 

- Kada naši hrvatski prijatelji budu potaknuli pitanja o svim pravima na međunarodnim forumima, uvijek mogu računati na podršku Mađarske - kazao je Szijjarto u aprilu prošle godine u Mostaru naglasivši "kako Čovića smatraju prijateljem Mađarske i mađarskog naroda jer jako je malo političara govorilo toliko korektno o Mađarskoj i mađarskim izborima kao on".

A o mađarskim izborima mnogo kritika imala je i Evropska unija, ali su zato Dodik i Čović bili oduševljeni "festivalom demokratije". Čović prati politiku Zagreba, nezamjeranje Budimpešti zbog raznih međusobnih ekonomskih relacija, prije svega onih sumnjivih u INA-i.

VEZANI TEKST - Sumnja se u Varhelyijevu objektivnost: Orbanovom komesaru zabraniti da trčkara po Zapadnom Balkanu

Mađarsku vanjsku politiku koja preferira proruske igrače na Zapadnom Balkanu, pored Orbana i Szijjarta, zaokužuje komesar EU-a za proširenje Oliver Varhelyi. 

Tako je početkom ovog mjeseca liberalna proevropska politička grupa Evropskog parlamenta Renew Europe uputila pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, pozivajući na uspostavljanje nezavisne i nepristrasne istrage o ponašanju i aktivnostima Varhelyija.

Katalin Cseh, rođena Kanađanka s mađarskim pasošem, na Twitteru je početkom godine objavilla poziv za sprovođenje istrage protiv Varhelyija.

- Sa kolegama iz Evropskog parlamenta, pozivamo na istragu o navodnoj ulozi komesara Varhelyija u pomaganju separatističkoj eskalaciji Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini. EU treba čvrsto i vjerodostojno stati na stranu mira. Ljudi u BiH i šire zaslužuju jasnoću o tome - napisala je Cseh na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.