open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Kako očuvati radna mjesta povratnika u entitetu RS
Federalna vlada izmijenila je i dopunila Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za raseljene osobe i povratnike, utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.
25.06.2020. u 13:44
get url
text

Kako je navedeno u obrazloženju, u skladu sa Izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu, ovo ministarstvo je umanjilo iznos sredstava u okviru ovog programa. Imajući u vidu Odluku Vlade Federacije BiH o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH, te njene zaključke, bilo je neophodno poduzeti aktivnosti i mjere na ublažavanju posljedica izazvanih koronavirusom.

Ministarstvo će tako, s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica na povratničku populaciju, osigurati refundiranje troškova poreza i doprinosa za uposlene povratnike kod poslodavaca na području Republike Srpske, kako bi bilo omogućeno očuvanje radnih mjesta.

Također će podržati program sjetve u 2020. godini kroz refundiranje troškova za nabavljeni sjemenski/sadni materijal, gnojivo, zaštitna sredstva i pogonsko gorivo za poljoprivredne mašine, poljoprivrednicima-povratnicima na području ovog entiteta. Poslovnim subjektima koji su tokom 2019. godine zaključili ugovore sa ovim ministarstvom, odnosno kojima su odobrena sredstva za projekte male privrede i investicije, pod uslovom da uposle nove radnike-povratnike, bit će omogućeno produženje rokova za utrošak odobrenih sredstava i upošljavanje novih radnika, zbog otežanih okolnosti za provedbu projekata i poslovanje u vremenu krize.

Iz istih razloga donesena je i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za podršku održivom povratku izbjeglih i prognanih osoba s područja regije Srebrenica, utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Usvojen je i Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2020. godinu, sa izmjenama i dopunama, za čiju realizaciju su utvrđena sredstva Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica u ukupnom iznosu od 24.600.000 KM za tekuće i kapitalni transfer, saopćila je Vlada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.