open-navfaktor-logo
search
Ipak se poštuju u RS
Kako odluke Ustavnog suda utječu na građane: Apelacija zastupnika doprinijela oslobađanju imama Štulanovića
Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ma šta o njima mislio Milorad Dodik i drugi vladajući političari iz manjeg bh. entiteta, ipak su obavezujuće i u Republici Srpskoj, pokazalo se i na primjeru Okružnog suda Banja Luka u predmetu protiv Muharema Štulanovića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.
04.03.2024. u 15:22
get url
text

VEZANI TEKST - Zbog Krivičnog zakona RS-a 14 državnih zastupnika podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH

Teolog i imam, 29. februara u Okružnom sudu Banja Luka oslobođen optužbi za krivično djelo povreda ugleda RS-a i njenih naroda koje mu se stavljalo na teret.

Naime, Štulanović je u januaru prošle godine tokom džuma namaza održao govor u kojem je RS nazvao genocidnom tvorevinom. Zbog tih izjava, optužnicu protiv njega je podiglo Tužilaštvo RS-a, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

On se teretio za povredu ugleda RS-a i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika RS-a.

Međutim, zahvaljujući apelaciji pravnog tima SDA i 14 zastupnika SDA, DF-a i NES-a u Parlamentu BiH, Ustavni sud BiH ukinuto je krivično djelo "povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda", što je dovelo do oslobađanja imama. Zahtjev su predali zastupnici SDA Šerif Špago, Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Safet Kešo, Nermin Mandra, Amor Mašović, Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović i Midhat Čaušević, zatim zastupnici DF-a Milan Dunović, Vlatko Glavaš i Zlatan Begić, te NES-a Jasmin Emrić i Elvisa Hodžić.

Plenarna sjednica Ustavnog suda BiH održana je 18. januara ove godine, na kojoj je utvrđeno kako član 280a. Krivičnog zakonika RS-a nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom.

- Nakon potvrđivanja optužnice donesena je odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano. Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano - kazao je sudija Okružnog suda Banja Luka Siniša Marković prilikom izricanja odluke o slučaju Štulanović.

Iako iz RS-a već duži vremenski period navode kako ne priznaju odluke Ustavnog suda BiH, pa je i Narodna skupština Republike Srpske 27. juna 2023. godine, na prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika, zastupnika i Vlade RS-a, usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, Okružni sud Banja Luka pokazuje drugačije.

U članu 3. tog Zakona je precizirano: "Prema institucijama i organima RS-a koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, NSRS će donijeti zakone ili druge pravne akte o preduzimanju mjera i radnji, uključujući mjere njihovog ukidanja".

VEZANI TEKST - Imam iz Bihaća oslobođen optužbe da je povrijedio ugled RS-a jer ju je nazvao genocidnom tvorevinom

Također, navedeno je i: "Lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju se od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske".

Na toj posebnoj sjednici, predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio rigorozne mjere za sve koje postupe suprotno spomenutom Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, uključujući i zatvorsku kaznu od jedne godine, te gašenje tog suda.

No, ono što je činjenica je da odluke Ustavnog suda BiH jesu konačne i obavezujuće i da za njihovo nepoštivanje se svako može naći na optuženičkoj klupi. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.