open-navfaktor-logo
search
U ljetnom ritmu
Kako radi Zastupnički dom BiH: Sjednica kasnila 25 minuta, pa se prva pauza produžila, pa druga pauza...
Sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu u dosadašnjem dijelu obilježila su kašnjenje početka zasjedanja i dvije pauze te uporno nastojanje zastupnika Hrvatske demokratske zajednice Nikole Lovrinovića da uvjeri kolege kako predložene zakonske promjene kada je u pitanju onemogućavanje povećanja plaća zastupnika, ministara i namještenika ne treba razmatrati po hitnoj proceduri.  
27.07.2022. u 14:35
get url
text

Prvo je početak sjednice kasnio čak 25 minuta, da bi ubrzo uslijedila prva pauza, najavljena od 10 minuta, kako bi zastupnik Denis Zvizdić (Narod i pravda) u pismenoj formi predao inicijativu o bezviznom režimu za državljane Kraljevine Saudijske Arabije. Pauza je potrajala skoro 20 minuta, a predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata) je molio zastupnike da se vrate sjednici.

Na kraju Zastupnički dom nije prihvatio Zvizdićev prijedlog. Uslijedila je rasprava o dva prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku, a podnosioci su Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) i Zvizdić.

VEZANI TEKST - Komisija podržala inicijativu za dopune Zakona o plaćama zaposlenih u institucijama BiH, evo šta ona donosi

Lovrinović je insistirao da za ovakav zakon treba šira i ozbiljnija rasprava.

- Ovo je sistemski zakon, a mi smo tu još samo mjesec ili dva - kazao je Lovrinović iz čijih brojnih današnjih nastupa može se naslutiti da se u HDZ-u ne žele odreći povećanja od približno 500 KM.

Nakon što je nekoliko zastupnika ukazalo na mogući problem, dva skoro istovjetna zakona su u proceduri, Zlatan Begić (DF) je zatražio polusatnu pauzu. Tako su zastupnici danas od 12 sati, kada je bila zakazana sjednica, do 14.13 kada su otišli na pauzu, malo toga šta konkretnog uradili. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.