open-navfaktor-logo
search
Istraga
Kako se dijelila cisterna sa kisikom: Pola za UKC RS-a, pola za livnicu Jelšingrad?!
Istraga u aferi "Kisik" koju pod komandom Specijalnog tužilaštva provode pripadnici MUP-a Republike Srpske došla je do šokantnih otkrića koja su iznenadila i najiskusnije među inspektorima.
15.10.2021. u 13:21
get url
text

Pregledom poslovnih knjiga i dokumenata preduzeća TGT Tehnogas nepobitno utvrdili da je cisterna TGT-a sa 14 tona industrijskog kisika polovinu prevezla na Univerzitetsko-klinički centar u Banjoj Luci, a pola u livnicu Novi Jelšingrad, piše RTV BN.

Ovo je do sada i najdirektnija potvrda da je uvožen i distribuisan tehnički kisik, ali i da je bahatost odgovornih bila tolika da se nisu ni trudili da to prikriju.

Izvor blizak istrazi tvrdi da je u početku istrage bilo dosta skeptičnih inspektora, tužioca i ljudi iz struke koji nisu mogli da povjeruju da bi bilo ko bio u stanju ili u mogućnosti da izvrši takva krivična djela, ali na kraju su činjenice i dokazi iznenadili i najiskusnije među njima, koji su se tokom radnog vijeka nagledali svakakvih vrsta zločina.

Pored toga što je kisik za livnice i varioce upotrebljavan na UKC-u kao medicinski, istraga je otkrila da se kralo i na industrijskom kisiku, jer su polovinu cisterni, koje su dijelili sa Jelšingradom, upisivali u knjige kao punu cisternu.

Odgovorni na UKC-u RS-a kao i odgovorni u preduzeću TGT Tehnogas imat će po svemu sudeći još mnogo toga da objasne istražnim organima, a činjenica je da je istraga još uvijek u toku i da je izvjesno da će biti još dokaza. Inspektori i tužioci koji su uključeni u istragu, prema izvorima RTV BN, potpuno su revoltirani razmjerama marifetluka, bahatosti i potpunoj nebrizi za zdravlje pacijenata, ali i još više iznošenjem neistina i pokušajima utjecanja na javnost od strane aktera ove afere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.