open-navfaktor-logo
search
Pozicija zamjenika Krišto
Kako se pojavio Helez umjesto Konakovića; Helez: Od početka sam trebao biti ja, to je neko bio promijenio
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZ) za svoje je zamjenike predložila Elmedina Konakovića (NiP), ministra vanjskih poslova, i Zorana Tegeltiju (SNSD), ministra finansija i trezora, a potom je uslijedilo iznenađenje na početku jučerašnje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kada je Krišto umjesto Konakovića pročitala ime Zukana Heleza.
26.01.2023. u 10:27
get url
text

VEZANI TEKST - Krišto pročitala kandidate za ministre, njeni zamjenici Tegeltija i Helez, posebno pozdravila uvaženog Čovića

Odluka o imenovanju ministara, zamjenika ministara te zamjenika predsjedavajuće Krišto, u kojoj je kao jedan od njenih zamjenika bio naveden Konaković, stigla je i Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja je Zastupničkom domu preporučila usvajanje te odluke, i zastupnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Šta se desilo i promijenilo, pitali smo Heleza (SDP), novog ministra odbrane BiH.

- Od početka sam znao da ću ja biti zamjenik predsjedavajuće jer je to bio politički dogovor. Ne znam kako je Konakovićevo ime došlo u javnost. On me nazvao i rekao da ne zna otkud ovo. Vjerovatno je u pitanju greška predsjedavajuće ili nešto drugo. Primijetio sam da je nešto nelogično kada smo imali sastanak na Komisiji za izbor Vijeća ministara. Vidio sam kad se čitalo. To je neko promijenio na svoju ruku, ne bih sada da nagađam. Nije mi to sada nešto da ganjam šta je bilo mada pozicija zamjenika predsjedavajuće nosi dodatnu težinu posla – rekao je Helez.

Odluka Borjane Krišto o zamjenicima

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH imenuje dva ministra za zamjenike. Zakon o Vijeću ministara BiH nije striktno propisao koji ministar treba biti zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH već samo da su predsjedavajući i zamjenici iz različitih naroda.

U prethodnim mandatima su zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bili uglavnom ministri vanjskih poslova, finansija i trezora, u dva navrata je to bio ministar sigurnosti, te jednom je bio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.