open-navfaktor-logo
search
Tenderi, zapošljavanja
Kako se radilo u JU Dom zdravlja KS: Više je prijava po kojima i Tužilaštvo KS postupa
Brojne su kritike na rad Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo koje su ovih dana, ali i prethodnih mjeseci, iznesene u javnost.
06.03.2024. u 08:03
get url
text

Rad dosadašnjeg generalnog direktora doc. dr. Abela Baltića opterećen je brojnim prijavama i istragama, sumnjivim tenderima i zapošljavanjima, krivotvorenim diplomama.

Skupština KS polovinom prošlog mjeseca nije usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Dom zdravlja, što je izgleda bio nedostajući kamenčić koji je pokrenuo dugo tinjajuću lavinu optužbi na račun poslovanja ove zdravstvene ustanove, kojim već dugo nisu zadovoljni ni pacijenti ni uposleni.

Zastupnik Muamer Bandić (Stranka za BiH) u Skupštini KS, koja je održana 16. februara, posebno je bio oštar, navodeći da se oko Doma zdravlja vode istrage te da su donesene sudske naredbe o izuzimanju dokumentacije.

 VEZANI TEKST - Ured za borbu protiv korupcije: U 2023. stiglo 13 prijava za Dom zdravlja KS, u 2024. dvije, na šta su se odnosile

Iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS ovih dana odgovorili su na upit Faktora navodeći da su "u periodu od početka 2024. godine do danas, zaprimili dvije prijave u vezi rada u Domu zdravlja KS".

Obje prijave, kako je Faktoru odgovorio Erduan Kafedžić, šef Ureda, "su anonimne i odnosile su se na nepravilnosti u zapošljavanju".

Tokom prošle 2023. godine, Ured je zaprimio ukupno 13 prijava nepravilnosti u vezi s radom ove zdravstvene ustanove.

Od toga, kako su dodali iz Ureda, sedam prijava odnosilo se na nepravilnosti u zapošljavanju, jedna prijava odnosila se na povredu prava iz radnog odnosa, te pet prijava iz oblasti zdravstvene zaštite.

Više je prijava po kojima i Tužilaštvo Kantona Sarajevo u ovom trenutku postupa.

Kako su naveli iz Tužilaštva, "vrše se provjere navoda kako bi se utvrdilo da li u radnjama prijavljenog ima elemenata krivičnog djela".

Jedna od afera, koja je otkrivena prije više od godinu dana, a veže za Dom zdravlja KS, jest i upisivanje lažnih dijagnoza u zdravstvene kartone pacijenata u KS.

 VEZANI TEKST - Prošla je godina, a javnost još ne zna ko je pacijentima u KS upisivao lažne dijagnoze

Afera, kojom je obuhvaćeno više od 90 pacijenata, a budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS oštećen za blizu pola miliona KM, otkrivena je polovinom novembra 2022. godine nakon što je Erol Prašljivić, koji je u Dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

No javnosti još nisu poznate odgovorne osobe.

Na naš upit dokle se došlo sa istragom, u Tužilaštvu KS kratko su odgovorili da se "u predmetu u kojem se provjerava upisivanje lažnih dijagnoza u zdravstvene kartone građana KS, poduzimaju radnje u cilju donošenja konačne tužilačke odluke".

Podsjetimo, Vlada KS 22. februara razriješila je Upravni odbor (UO) i imenovala v. d. UO Doma zdravlja KS na čelu sa Dinom Selimovićem.

Dan poslije doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor Doma zdravlja KS, podnio je ostavku, koju je v. d. Upravni odbor i prihvatio na sjednici održanoj 29. februara.

Upravni odbor ustanove još nije odlučio ko će do okončanja konkurske procedure obavljati funkciju v. d. generalnog direktora Doma zdravlja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.