open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Kako se smjenjuju direktori u javnim preduzećima, da li i koliko to košta građane?
Oni su dobili mandat na mandatni period i to je ono na koliko su trebali biti angažovani. Sad imamo 90 posto direktora koji su došli izvan preduzeća, tako da ti direktori ne mogu sebe ostaviti u preduzeću, navodi Čelik
28.12.2019. u 20:23
get url
text

S obzirom na to da se često mijenja vlast u Kantonu Sarajevo, a da svaka vlast dovodi svoje ljude na direktorske pozicije, pitali smo da li i koliko to košta građane Kantona Sarajevo.

Mirza Čelik, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, ističe da je prema Zakonu o javnim preduzećima i Zakonom o privrednim društvima FBiH definisana procedura na koji način se usvajaju izvještaji preduzeća.

- Da biste nekoga smijenili sa mjesta direktora, mora se uzeti, kvartalno, mjesečno, na bilo koji način, tražiti izvještaj od Nadzornog odbora, odnosno da Nadzorni odbor traži od Uprave da se na osnovu toga vidi da li su ispoštovali plan poslovanja, da li su unaprijedili poslovanje i sve ostalo. S tim u vezi Nadzorni odbor odlučuje da li je neko zadovoljio za ono za što je imenovan. Da bi Nadzorni odbor bio smijenjen, Skupština preduzeća to treba uraditi isto kao i Nadzorni odbor prema Upravi, a Skupštinu preduzeća mijenja Skupština Kantona Sarajevo, usvajanjem ili neusvajanjem izvještaja – pojašnjava Čelik.

Čelik pojašnjava da mu nije poznato da li su neki aktuelni direktori napravili notarske ugovore i osigurali sebi poziciju unutar preduzeća.

- Moramo vidjeti na koji način je to urađeno, ukoliko jeste urađeno, jer to nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, niti privrednim društvima. Oni su dobili mandat na mandatni period i to je ono na koliko su trebali biti angažovani. Sad imamo 90 posto direktora koji su došli izvan preduzeća, tako da ti direktori ne mogu sebe ostaviti u preduzeću – navodi Čelik.

Zastupnik Čelik ističe da svaka uprava treba da podnese ugovor koji bude ili ne bude usvojen, i tu nema isplaćivanja bilo čega.

- Menadžerski ugovori u skladu sa zakonom ne postoje, da sebe zaštite kroz radno mjesto, to zakon ne poznaje  – navodi zastupnik Čelik, dodajući da nema osiguravanja pozicija. 

Ukoliko je pak neki od direktora i prije imenovanja na funkciju direktora bio uposlenik preduzeća ili imao ugovor na neodređeno, ima pravo da se vrati na svoje radno mjesto ili bude postavljen na neko drugo.

Takvih slučajeva bilo je u proteklom periodu u nekoliko javnih preduzeća.

Zastupnik Zvonko Marić ističe da iako je došlo do promjene vlasti u KS, kada je Kanton preuzela "šestorka", ni do danas neki od direktora nisu smijenjeni.

- Direktori čiji izvještaj padne na Skupštini KS smjenjuje se po zakonu. Bilo je slučajeva kada su izvještaji padali i po tri i više puta, ali ti ljudi su ostajali i dalje. Nema tu posebnih strogih pravila. Neki ostanu duže, neki kraće. Kome se ne usvoji godišnji izvještaj, po automatizmu treba da bude smijenjen – kaže Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.