open-navfaktor-logo
search
Kvarovi zavrću ventile
Kako se troši kredit EBRD-a: Do sada zamijenjeno u Sarajevu samo 22 kilometra vodovodnih cijevi
Stanje vodovodne i kanalizacione mreže u Kantonu Sarajevo je katastrofalno. Svaki dan se vrše popravke dotrajalih cijevi, a zbog toga dolazi do velikog gubitka vode. Svakodnevno ekipe Vodovoda i kanalizacije vrše popravke i zbog toga se zatvara voda u onim dijelovima grada gdje dolazi do pucanja cijevi.
04.10.2023. u 07:54
get url
text

VEZANI TEKST - Oštećene vodovodne cijevi prvo će se mijenjati u općinama Centar, Vogošća i Novo Sarajevo

Zavrtanja ventila trebalo bi biti sve manje jer je u toku realizacija kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji iznosi 50 miliona maraka. Prema projektu, sredstva su planirana u tri tranše, a mijenjat će se prastare vodovodne i kanalizacione cijevi koje puštaju na sve strane, novim.

Sada je započela realizacija projekta rekonstrukcije vodovodne mreže u okviru druge tranše EBRD kredita, a radovi će se odvijati na trasi cjevovoda ukupne dužine oko 36 kilometara. Radovi će trajati dvije godine, a počeli su u martu 2023. godine, izjavili su ranije za Faktor iz Vodovoda i kanalizacije. 

Koliko je do sada zamijenjeno vodovodnih cijevi u Kantonu Sarajevo?

- U toku su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u okviru druge tranše EBRD kredita čija je realizacija podijeljena na pet sekcija. Završeni su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u prvoj sekciji, a zamijenjeno je 7.000 metara cjevovoda različitih profila. U drugoj sekciji, čija je realizacija u toku, do sada je rekonstruisano oko 1.500 metara cjevovoda različitih profila – pojasnili su iz Vodovoda i kanalizacije.

Dodaju da je sredstvima iz prve tranše EBRD kredita rekonstruisano oko 13,5 kilometara cjevovoda. Rekonstruisane su i tri glavne pumpne stanice u sarajevskom vodovodnom sistemu - Bačevo, Alipašin Most i Centar. Nabavljena je i instalirana mjerna i regulaciona oprema u postojećim – rekonstruisanim ili novim šahtovima.

Još se ne zna tačno kada će biti potrošen novac iz druge tranše kredita EBRD-a kada bi se u trećoj tranši trebalo potrošiti preostalih deset miliona maraka kredita, jer za prvu i drugu trašu planirano je da se potroši 40 miliona na zamjeni cjevovoda.

Ukupno kreditno zaduženje iznosi 50 miliona maraka, a obaveza vraćanja kredita je prenesena iz Vlade KS posebnim predugovorom na KJKP Vodovod i kanalizacija. Kredit je odobren u formi vanjskog indirektnog duga uz predviđeni rok otplate od 15 godina i već se počeo otplaćivati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.