open-navfaktor-logo
search
Prezentacija
Kako su članovi SDA radili u Skupštini i Vladi HNK
Budžeti su planirani realno i uravnoteženo, doneseni na vrijeme i u propisanim rokovima
20.09.2018. u 15:34
get url
text

Stabilizacija budžeta i domaćinski odnos kada su u pitanju finasijski tokovi i stabilnost u Hercegovačko-neretvanskog kantona, stavka je koju je posebno naglasio Ajman Šoše, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK, prezentirajući rezultate rada u prethodnom mandatnom periodu predstavnika SDA HNK u zakonodavnoj vlasti uz timski rad ministara u Vladi HNK.

-Budžeti su planirani realno i uravnoteženo, doneseni na vrijeme i u propisanim rokovima. U ovom mandatu od kantona koji nije mogao izmirivati ni osnovne obaveze prerasli smo u kanton koji je pokrenuo vrlo važne infrastrukturne projekte - kazao je Šoše.

Od donesenih 30 zakona, dodao je, da su 80 posto, izmjena i dopuna usvojenih zakona predlagači bili ministri iz SDA. Podsjetio je i na činjenicu da su sa drugim zastupnicima iz Kluba Bošnjaka uspjeli dokazati da je imenovanje komesara MUP-a HNK bilo nezakonito, a što je potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH.

-Nažalost zbog opstrukcija i sporosti pravosudnih tijela čekalo se tri godine na presudu koja do danas nije implementirana, osim što je nezakonitom licu uskraćena plata, no da smo na ovaj način postavili branu zbog koje se više niko neće usuditi da na nezakonit način otima pozicije i narušava nacionalni balans na ključnim rukovodećim pozicijama u HNK - kazao je Šoše.

Također su zastupnici SDA, ističe, sa drugim probosanskim strankama u Skupštini, dokazali apelacijom kod Ustavnog suda Federacije da odredbe ustava koje se odnose na konstitutivnost naroda i ravnopravnu upotrebu jezika i pisma nije usklađen s ustavom Federacije u odredbama koje se tiču konstitutivnosti srpskog naroda te izmjenu odredbe u verziji ustava na hrvatskom jeziku prema kojem se bosanski jezik naziva bošnjačkim.

Adnan Faladžić, ministar finansija u Vladi HNK, je govorio o finansijskoj stabilnosti , pomacima koji su urađeni i finansijskoj konsolidaciji a koji su bili pretpostavka za poboljšanje stanja svih drugih resora i oblasti.

-U protekle četiri godine prioritet ministara SDA je bio finasijska stabilnost. Stanje koje smo zatekli sa današnjim je neusporedivo što potvrđuju činjenice i nepobitne cifre. U četiri godine mandata kantonalni budžet je rastao za 21 milion KM. Također, u ovom periodu smo uvećali svoju kreditnu sposobnost, što je omogućilo potpisivanje novih kreditnih aranžmana, što ćemo investirati u najkritičnije sektore, prije svega zdravstvo- istaknuo je Faladžić.

Dodao je da je skoro 10 miliona maraka pomoći otišlo za zdravstvene ustanove,  te da su posebnu pažnju posvetili boračkoj populaciji.

-U budžetu 2014. godine planirano samo na ovoj poziciji je 160 000 maraka. Izmjenom zakona o dopunskim pravima boraca značajno smo unaprijedili prava ove kategorije i za 2018. godinu planiramo u budžetu potrošiti preko 2 miliona maraka- naglasio je Faladžić.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta HNK u svom izlaganju je istaknuo važnost stabilizacije visokoškolske ustanove Univerziteta "Džemal Bijedić".

-Ove godine planiramo da Univerzitet „Džemal Bijedić“ dobije 3. 600 .000 maraka, a 2014., je imao 2. 400 .000 maraka. Radili smo na poboljšanju studentskog standarda, povećanju izdavanja za stipendija, izgradnji studentskog doma - dodao je Hadžović.

Naveo je i ostvarene rezultate iz projekata energetske efikasnosti-utopljavanja školskih objekata, izgradnje škole u Kočinama koja će uskoro biti otvorena, kao i na potpisivanju kolektivnih ugovora sa sindikatima osnovnih i srednjih škola. 

Ajdin Teletović ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona ja kazao da iako sami nisu odlučili za donošenje kantonalnog zakona o unutrašnjoj trgovini, što ne znači da neće u budućnosti, u proteklom su periodu aktivno učestvovali u procesu izmjena i dopuna federalnog zakona.

-Mjerljiv rezultat naših aktivnosti je zakonski zajamčeno pravo trgovaca pojedinaca za obavljanje djelatnosti na području više jedinica lokalne uprave uz značajno pojednostavljen postupak registracije trgovca pojedinca, što je i bio zahtjev grupe trgovaca s područja HNK ali i drugih područja u F BiH- kazao je Teletović.

 U resoru turizma i ugostiteljstva rađeno je na podizanju konkurentnosti turizma kroz tri mjere - donošenje zakonske i podzakonske regulative s ciljem unaprjeđenja turističko-ugostiteljskog poslovnog okruženja, unapređenje turističkih kapaciteta i infrastrukture kroz uvođenje Transfera za jačanje turističkih kapaciteta  te efikasno komuniciranje s tržištem putem aktivnosti TZ HNK.

-Donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a zatim i potpuno novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti te sedam pravilnika. Također, donesena je i Uredba o izmjenama Uredbe o članarinama u TZ u HNK kao i Uredba o izmjenama Uredbe u boravišnoj taksi u HNK čime je premošten pravni vakuum u ovoj oblasti na nivou Federacije BiH i omogućeno nesmetano djelovanje TZ HNK- dodao je.

U 2017. i 2018. godini s pozicije subvencija JP Međunarodna zračna luka – Aerodrom Mostar , ističe, obezbjeđeno je ukupno 470.000 KM. U skladu sa potpisanim sporazumom model subvencioniranja ovog  JP biti će na snazi do 2023. godine.

Konačno, efekti svih poduzetih mjera u resoru turizma i ugostiteljstva najbolje se mogu vidjeti u ostvarenim rezultatima izraženim kroz broj dolazaka i noćenja turista.

-Već u 2016. ostvareno je 16% više dolazaka i sedam posto više noćenja (u odnosu na 2015.). U 2017. broj  turističkih  dolazaka  nastavio je stabilan uzlazni trend (također 16%) dok je broj noćenja osjetno porastao, tako da je u 2017. ostvareno čak 12% više noćenja nego prethodne, 2016. godine. U ovoj 2018. godini rezultati još uvijek nisu konačni. Dosadašnji dio godine je otprilike na nivou prošle. Iako je  sama sezona za koji procenat lošija, dobra je stvar da je predsezona bila bolja od prošlogodišnje, a očekuje se da će i podsezona biti dobra, posebno za Neum, Mostar i Međugorje gdje gosti i dalje pristižu - kazao je Teletović.

U oblasti inspekcijskog nadzora, ističe Teletović,  u ove tri godine tržišna, turističko-ugostiteljska, inspekcija zaštite okoliša i inspekcija zaštite prirode obavile su cca 4.555 inspekcijskih nadzora rezultat čega je 1.487 izdatih rješenja (zabrana rada/otklanjanje uočenih nepravilnosti), 54 izdata prekršajna naloga i dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.