open-navfaktor-logo
search
Sramotno
Kako su NiP, SDP i Naša stranka doveli do toga da bi na kraju Bogićević mogao biti "kriv"
Bogić Bogićević se danas nije pojavio na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. Očekivano. 
26.03.2021. u 18:31
get url
text

- Poštovani gospodine predsjedniče. Obavještavam Te o mojoj neopozivoj odluci da povučem kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva. Ona je očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima "Četvorke", koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. To nejedinstvo svojevrsna je poruka da, unutar "Četvorke", nisam poželjan kandidat za pomenutu odgovornu funkciju - dio je to pisma koje je 24. marta u večernjim satima stiglo na adresu Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a. 

VEZANI TEKST - Bogićević se nije pojavio, prekinuta sjednica Gradskog vijeća Sarajeva

Bogićević je time nedvosmisleno adresirao krivicu za fijasko na sjednici Gradskog vijeća tog dana, a prilikom glasanja za predsjedavajućeg Vijeća Jasmina Ademovića. 

"Četvorka" ili konkretnije trojka - SDP, Naša stranka i Narod i pravda, međusobno se nisu usaglasili u vezi s izborom Ademovića za predsjedavajućeg Vijeća. Iako je prijedlog za njegovo imenovanje potpisalo 17 vijećnika te tri stranke, Ademović je u prvom glasanju dobio tek 10 glasova. Sedam vijećnika iz te tri stranke nije ispoštovalo dogovor unutar koalicije. Ko se kome tu svetio i zašto, nije poznato. Glasanje je bilo tajno. Neizborom predsjedavajućeg Vijeća tog dana onemogućen je i izbor gradonačelnika. 

Uvidjevši zakulisne igre u NiP-u, SDP-u i NS-u, Bogićević je donio "neopozivu odluku" da se povuče iz te farse koju su režirali koaicioni partneri, a prvenstveno NiP sa zahtjevom da Ademović mora biti izabran za predsjedavajućeg Vijeća po svaku cijenu. Naime, "genetski je predodređen" za tu fotelju, kako to reče Elmedin Konaković.

Odmah nakon Bogićevićevog pisma Nikšiću i povlačenja kandidature, vijećnici NiP-a, SDP-a i NS-a su se okupili i ponovo potpisali da podržavaju Ademovića. Fotografija njih kako sjede za stolom, kao i fotografija potpisa, ekspresno se pojavila u medijima. Ujutro nije bilo dovoljno ruku za Ademovića, a navečer nakon Bogićevićevog povlačenja opet su svi bili jedinstveni?! Zaključke iz ovih činjenica svako može donijeti sam. 

Bogićević, međutim, nije i formalno povukao svoj potpis sa izjave o prihvatanju kandidature, pa je vladajuća većina u Gradskom vijeću to iskoristila, prijedlog dala na glasanje, a Vijeće je jednoglasno potvrdilo Bogićevića za gradonačelnika. Dali su mu nakon glasanja, kakve li sramotne i osjećaja neprijatnosti kod svakog ko je taj cirkus posmatrao, sat vremena da se pojavi u Vijećnici i prihvati da vodi Grad u naredne četiri godine?! 

Kako se Bogićević nije pojavio, sjednica je odgođena, pa mu je opet bezobrazno poručeno da će mu se dati "razuman rok" da se izjasni. 

Nakon Bogićevićevog "ne" u srijedu navečer, Elmedin Konaković, Ivana Marić te ostali pridruženi članovi te skupine cirkusanata, kreirali su Facebook grupe i peticije kojima se Bogićević poziva da se predomisli. Na sarajevskim ulicama osvnuli su i bilbordi podrške Bogićeviću. 

VEZANI TEKST - Kum Ademović nije dugme: Nakon "ne" od Bogićevića, rade šta najbolje znaju, skupljaju lajkove

U međuvremenu je Nermin Nikšić u Centrali SDP-a, precizno jučer oko podne, sazvao sjednicu kolegija stranke na kojoj se vijećalo o Bogićeviću. Posebnih zaključaka nije bilo. Konstatovali su da se Bogićević nikome nije javio nakon pisma. Nikšić je izrazio zadovoljstvo kako napreduje kampanja na Facebooku, oduševljeno je pokazivao kako će izgledati bilbordi podrške Bogićeviću na sarajevskim ulicama, zaključio kako cijela ova stvar s Bogićevićem SDP-u pogoduje u javnosti, a da se gnjev usmjerava na SDA...

Podijelio je s drugovima mišljenje kako će tema u vezi s Bogićevićem biti prisutna još mjesec, što je dobro, jer u fokusu javnosti neće biti neke druge teme poput dešavanja u i oko Vlade Kantona Sarajevo. Nakon duže od dva sata sastančenja Nikšić je, kako tvrde izvori Faktora iz SDP-a, drugovima saopćio da ovih dana putuje u Njemačku i da ga neko vrijeme neće biti. 

Nakon dvodnevnih performansa u medijima, na sarajevskim ulicama i na društvenim mrežama, krnja "Četvorka" je danas izglasala Ademovića, a cijelo Vijeće je izglasalo Bogićevića, iako su se u vladajućoj koaliciji, kako se moglo čuti od vijećnika, nadali da će SDA opstruirati sjednicu i pokušati dovesti do toga da ne bude kvoruma. To se nije desilo. 

Budući da su mu priredili pravu kampanju na društvenim mrežama i na ulicama, molili i preklinjali da porekne svoju riječ, a sve s cijem kako bi prvenstveno saprali vlastiti sramotu, sada su sve oči uprte u Bogićevića.

Ukoliko Bogićević ipak prihvati da obnaša dužnost, uprkos tome što su mu uskratili mogućnost da dostojanstveno prisustvuje vlastitom izboru za gradonačelnika, krnja "Četvorka" će imati priliku da sve "popegla". Ukoliko Bogićević ostane pri tome da ne prihvati poziciju gradonačelnika, krnja "Četvorka" će imati izgovor da su sve pokušali, a na kraju cijele priče nekako bi, ni kriv ni dužan, Bogićević mogao biti "kriv". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.