open-navfaktor-logo
search
Ružnić ne odgovara
Kako su potrošena četiri miliona KM koje je Vlada USK dobila od Vlade FBiH za migrantsku krizu?
Migranti iz kampa Lipa u Unsko-sanskom kantonu, njih više od 1.000, nakon što su zapaljeni objekti u kojima su boravili u kampu, povlačenja Međunarodne organizacije za migracije (IOM), ostili su na otvorenom i niko ih u Bosni i Hercegovini, ali ni u Evropskoj uniji, ne želi. Oružane snage su postavile jučer šatore, barem privremeno da se spriječi smrzavanje ovih ljudi. 
02.01.2021. u 21:58
get url
text

Ovih dana se ponovo akturlno pitanje finasiranja potreba migranata, kako od EU-apreko IOM-a, a tako i domaćih vlasti. Pa se tako postavlja pitanje i šta je bilo sa 4.000.000 KM koje je Vlada FBiH dodijelila Unsko-sanskom kantonu za poboljšanje sigurnosne i zdravstvene situacije, a zbog situacije s migrantima.

Vlada USK nije dostavila izvještaj o utrošku sredstava

Podsjećamo, Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Hamdija Abdić je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma govorio i migrantskoj krizi ali i napomenuo da je Vlada FBiH ranije dodijelila 4.000.000 KM Vladi USK i da prema njegovim informacijama novac nije iskorišten na najbolji način.

Vlada FBiH je ovu odluku donijela 20. juna 2019. godine na 183 sjednici 

Od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine smo zatražili da nam odgovori koliko je do sada namjenski dodijelila novca Unsko-sanskom kantonu za rješavanje pitanja migranata. Također, smo pitali da li je Vlada FBiH dobila povratnu informaciju, da li je tražila izvještaj, gdje je taj novac utrošen.

- Prema našim evidencijama, u ovoj godini nije bilo isplata za migrantsku krizu. U 2019. godini, u skladu s Odlukom Vlade FBiH i Zaključkom Parlamenta FBiH, uplaćeno je četiri miliona KM Unsko-sanskom kantonu za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnog stanja sigurnosti u USK. Do danas, Vlada Unsko-sanskog kantona Federalnom ministarstvu finansija nije dostavila izvještaj o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava - odgovorili su nam iz Federalnog ministarstva finansija.

Iako smo premijera USK Mustafu Ružnića obraćajući se pismenim putem upitali u što je utrošeno 4.000.000 KM koje je Unsko-sanskom kantonu Vlada FBiH dodijelila 2019. godine, odgovor nismo dobili. Nije nam odgovoreno ni zašto Federalnu vladu do danas nisu izvijestili o utrošenim novcima.

IOM dobija pare za migrante pa neka i rješavaju ovu situaciju

Međunarodna organizacija za migracije trebalo bi da se brine o migrantima, a problem je nastao i kada su oni napustili kamp Lipa, nakon čega je i zapaljen. 

- Dobio sam podatak da je Evropska unija od početka krize, od 2017. do sada, 70 miliona eura usmjerila prema BiH za rješavanje migrantske krize. Prema onome što je moja spoznaja, novac uplaćuju uglavnom Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM). Novac se trošio za plaćanje iznajmljivanje prostora, isplatu plaća uposlenika IOM-a u regionu ili sa prostora države BiH, za nabavku hrane i lijekova za migrante u privremenim prihvatnim centrima... Nemam podatke za druge međunarodne organizacije - rekao je ministar sigurnosti Selmo Cikotić u državnom Parlamentu prije četiri mjeseca. 

Veliki broj Bišćana i općenito stanovnika iz USK podržava odluku lokalnih vlasti da se migranti ne vraćaju u Biru. Kivni su kako na Vijeće ministara, tako i na IOM. 

VEZANI TEKST - Koliko je Evropska unija dala novca za migrante u BiH i kako ga IOM troši?

- Ne znam ništa o ta četiri miliona KM od Vlade FBiH ni da li ih je moj kanton i dobio, ako jeste gdje su utrošeni, ali znam da država treba da brine o migrantima. Tačnije, Vijeće ministara BiH, ali i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) kojoj je išao novac iz svijeta za rješavaje migrantske krize. Nedolično je da su oni i posljednji šator odnijeli iz kampa Lipa, nakon što su izašli migranti. Podržavam odluke Skupštine USK i Operativnog centra - kazao nam je Jasmin Nadarević, predsjednik Unije veterana USK.

Naglašava kako se još uvijek ne zna ko je zapalio kamp Lipa.

- Moglo se riješiti sve unutar same Lipe, nego su iz IOM-a čekali da i posljednji šator skinu, da migrante potjeraju sa Lipe, umjesto da su kontejnere sačuvali. I sada se želi da migranti na silu uđu grad. Mi smo za to da se ljudi zbrinu, ali trebalo se to na neki ljepši, kulturniji način uraditi. Do ovog trenutka se ne zna ko je zapalio objekte u kampu Lipa. Ovo pitanje treba da riješi IOM sa Ministarstvom sigurnosti BiH, Uredom za strance. Ima migranata koje treba vratiti u njihove zemlje, a druge smjestiti u azil. Definitivno treba ih rasporediti duž cijele BiH, ne samo u naš kanton i FBiH. Svakom po 200 ili 300 i mi smo to riješili. IOM upravlja s migrantskom krizom i dobija novac za njih pa neka i rješava - kategoričan je Nadarević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.