open-navfaktor-logo
search
Rasprava u NSRS-u
Kako su predsjednici RS-a davali pomilovanja: Šarović 240, Cvijanović dva
Najviše pomilovanja u mandatu predsjednika RS-a dao je Mirko Šarović i to ukupno 240, a najmanje Željka Cvijanović, samo dva pomilovanja za četiri godine.
15.06.2023. u 12:56
get url
text

Među rekorderima po broju pomilovanja je i Dragan Čavić, sa ukupno 222, a slijede Biljana Plavšić sa ukupno 167 pomilovanja tokom mandata predsjednice RS-a, a slijede Radovan Karadžić sa 145, Nikola Poplašen 109, zatim Rajko Kuzmanović 66, Milan Jelić 44, te Milorad Dodik koji je u ranijem mandatu dao 24 pomilovanja.

Ove podatke iznijela je danas potpredsjednica Narodne skupštine RS-a Anja Ljubojević, tokom rasprave o izvještaju o pomilovanjima za 2022. godinu, a u kojem je navedeno da lani nije dato nijedno pomilovanje.

Većinu prošle godine tu funkciju je obavljala Željka Cvijanović, a od sredine novembra Milorad Dodik.

Predsjedniku RS-a prošle godine dostavljena su tri zahtjeva za pomilovanja, i sva tri su odbijena, a radilo se o po jednom osuđeniku za krivična djela – obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina, zatim za primanje mita, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, te krivično djelo teška tjelesna povreda.

U sali Narodne skupštine RS-a danas su polemiku izazvale odluke o pomilovanjima tokom mandata Šarovića i Čavića, kada su pomilovani Đorđe Ždrale i Darko Elez, a šef Kluba zastupnika SNSD-a Igor Žunić je iznio podatak da je od ukupnog broja, Šarović dao 62 pomilovanja za krivično djelo ubistvo.

Donošenje odluke o pomilovanju je, pored ustavnog prava predsjednika RS-a, i njegovo diskreciono ovlaštenje prilikom kojeg se uvažavaju opći interes države i društva, opće vrijednosti, princip resocijalizacije, humani i drugi relevantni razlozi kao i lične karakteristike pojedinačnog slučaja (porodične, zdravstvene, socijalne i ekonomske).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.