open-navfaktor-logo
search
Pusta obećanja
Kako su propali pokušaji izmjene Ustava FBiH: HDZ-ovac nije zakazivao sjednicu, SDA, DF, SBiH i NES čekali da se "desi"
Kako se već duže vrijeme ne sazivaju sjednice Parlamenta Federacije, tako se ne sastaju ni radna tijela - komisije. Još nema ni zakazane sjednice Ustavne komisije Zastupničkog doma iako je predsjedavajući Mladen Bošković (HDZ BiH) ranije u Mostaru dao garancije da će sjednica biti održana poslije prvomajskih praznika.
06.06.2023. u 15:05
get url
text

VEZANI TEKST - Prijedlog ustavnih izmjena u FBiH čeka da HDZ-ov Bošković konačno zakaže sjednicu

Tako su "na čekanju" i izmjene Ustava čija je suština omogućiti parlamentarnoj većini u Zastupničkom domu da izglasa Vladu Federacije BiH.

Čini se da zbog Boškovićevog nezakazivanje sjednice ne brinu previše ni sami predlagači ustavnih izmjena – zastupnici SDA, DF-a, SBiH-a i NES-a koji čekaju da se sjednica "desi".

Ukoliko se izmjene ne donesu u roku od godinu, odredba koju je donio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt postat će dio Ustava.

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke za BiH u Zastupničkom domu FBiH Admir Čavalić kazao je za Faktor da je postojao dogovor da se sjednica održi u maju. Kako je kazao, pred sjednicu Zastupničkog doma koja bi trebala biti održana krajem mjeseca, planira poslati dopis da se "to pokuša progurati".

- Čekamo kolegij. I tu ću napomenuti. Bilo bi dobro da članovi Ustavne komisije utječu na zakazivanje sjednice - kazao nam je Čavalić, napominjujući da on nije član komisije.

Na pitanje hoće li predlagači inicirati razmatranje predoženih ustavnih promjena u pravcu da se zaobiđe Ustavna komisija te da izmjene idu direktno na Parlament, Čavalić kaže da postoji i ta opcija, ali se nada da neće do toga doći i da će sjednica Ustavne komisije "biti kad-tad zakazana".

Član Ustavne komisije iz SDA Nezir Pivić kaže za Faktor da se "ne dešava ništa".

- Ne zasjedaju komisije. Imali smo obećanja, ali ništa od toga. Nakon što je visoki predstavik Christian Schmidt nametnuo i prekšio Ustav FBiH, ništa se nije posebno dešavalo. To je imalo smisla samo prije samih nametanja izmjena, sad je na parlamentarnoj većini, kako su obećali svojim partnerima, da će u roku od šest mjeseci izmijeniti Izborni zakon - kazao je Pivić.

Predsjednik Ustavne komisije je Mladen Bošković (HDZ), zamjenik je Elvir Karajbić (SDP), a članovi su Belmin Zukan (SDP), Feliks Vidović (HDZ, HSS SR, HSS...), Mirza Čelik (DF), Rasim Smajlović (Povjerenje, NiP, SPU BiH), Nezir Pivić (SDA) i Adisa Kokić-Hinović (SDA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.