open-navfaktor-logo
search
Revizija za 2021.
Kako su trošile državne institucije: Kupovali osam zimskih guma za jedno auto, direktor zadužio specijalizirano vozilo...
Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine objavio je prvu grupu izvještaja o načinu trošenja budžetskog novca u prošloj godini, te je kod devet institucija, od 21, skrenuta pažnja na određene nepravilnosti, mahom zbog ugovora o djelu, ali i korištenja službenih vozila.
02.07.2022. u 13:49
get url
text

Revizori su tako, između ostalog, utvrdili da Vijeće za državnu pomoć BiH raspolaže sa jednim službenim vozilo pa ipak su kupili osam komada zimskih guma, i to u maju i u oktobru. Za gume je u 2021. godini potrošeno 1.910 KM.

- Nije obrazložen razlog razdvajanja postupaka, kao ni potreba nabavke zimskih guma u ljetnom periodu – navedeno je u revizorskom izvještaju.

VEZANI TEKST - Revizija: Službeno vozilo direktora korišteno i dok je bio na odmoru, vozač zaposlen mimo plana

Revizori su utvrdili i da je direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost svoje pravo na upotrebu službenog vozila za dolazak na posao i odlazak kući koristi upotrebom specijaliziranog službenog vozila, što nije u skladu sa propisima.

Nadalje su utvrdili nepravilnosti kod vođenja putnih naloga pa je tako boravak na službenom putu upisan kao "loko" relacija (lokalna).

Određene probleme kod upotrebe službenog vozila konstatovali su i u Konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine čiji je član koristio službeno auto za "sedmični dolazak na posao iz mjesta prebivališta do mjesta rada i odlazak s posla, i za svakodnevne loko vožnje".

- Važećim internim aktom o korištenju službenih vozila je propisano korištenje vozila samo za obavljanje službenih poslova – ukazali su revizori.

Napomenuli su i da su za iste relacije iskazivane različite kilometraže koje su ponekad znatno odstupale od realne.

- Postoje slučajevi da je u putnom nalogu navedena loko vožnja, a korišten je TAG uređaj za plaćanje putarine – navedeno je u revizorskom izvještaju.

Problem je bio i što se servisiranje službenih auta vršilo kod servisera s kojima nije potpisan ugovor. Također, tokom 2021. je nastala šteta na vozilu u iznosu od oko 3.200 KM, a revizorima nije predočen zapisnik o oštećenju niti su u putnom nalogu navedene informacije o sudaru ili oštećenju. Slično je bilo i u Agenciji za statistiku BiH.

VEZANI TEKST - Razne državne komisije će u ovoj godini koštati blizu šest miliona KM, na "iće i piće" idu 2,3 miliona KM

Revizori su skrenuli pažnju i na dugogodišnji problem angažiranja radnika po ugovoru o djelu za poslove koji su zapravo redovni. Ovo je problem koji se odnosi na skoro sve institucije BiH.

Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost je na ugovore o djelu u prošloj godini potrošila 23.680 KM, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH je potrošila 20.978 KM gdje je za prevođenje tekstova mjesečno plaćano 4.382 KM.

Agencija za statistiku BiH je za ugovore o djelu dala 67.116 KM, Uprava za zaštitu zdravlja bilja 51.880 KM gdje su neki ugovori "išli" i do 2.000 KM mjesečno, a skrenuta je i pažnja da su naknade članovima Vijeća za državnu pomoć isplaćivane i nakon isteka mandata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.