open-navfaktor-logo
search
Analizirali su
Kako su zastupnici u Skupštini KS mijenjali dresove, ima li tu korupcije?
Prelasci članova zakonodavnih tijela iz jedne političke stranke u drugu tokom trajanja mandata ili opredjeljenje za samostalno političko nastupanje, nije neuobičajena pojava na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, međutim kako navode iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, to sa sobom nosi određene rizike, koji često u sebi nose i koruptivnu komponentu.
04.02.2022. u 17:37
get url
text

VEZANI TEKST - Čak 18 zastupnika u Skupštini KS mijenjali su stranačke dresove

- Zakonodavna tijela donose odluke, usvajaju zakone i druge propise, te potiču politike i trendove koji se direktno odražavaju na javni sektor i njegovo funkcionisanje. Promjene u političkom omjeru snaga zakonodavnih tijela odražavaju se na procese javnog sektora i mogu izazvati različite krize i poremećaje, koji posebno dolaze do izražaja u kritičnim momentima kao što su predizborni periodi, promjena izvršne vlasti, usvajanje ili rebalans budžeta, upravljanje institucijama javnog sektora – navode iz Ureda u Analizi antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

Ured se bavio analizom promjena u sazivu Skupštine Kantona Sarajevo u periodu 2018-2022. godina.

Utvrdili su kako je čak 34 posto, odnosno 12 zastupnika napustilo stranku ispred koje su započeli mandat u Skupštini Kantona Sarajevo.

A devet zastupnika ili 25 posto je prešlo u drugu stranku tokom trajanja mandata, dok je troje prešlo u samostalne zastupnike.

- Dva puta je izglasano nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo, odnosno promijenjena je skupštinska većina, a usvojena su četiri rebalansa budžeta Kantona Sarajevo u dosadašnjem toku mandata trenutnog saziva Skupštine Kantona Sarajevo – navodi se u Analizi.

Podsjećamo, Faktor je ranije pisao kako je uobičajena promjena dresova zastupnika u Skupštini KS, te da je od njih 35, koliko ih sjedi u Skupštini, od ulaska u politiku čak 18 mijenjalo stranke, neki i prije, a neki u toku ovog saziva Skupštine KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.