open-navfaktor-logo
search
Mađarska izabrala stranu
Kakve poruke BiH donosi dvostruko kompromitirani evropski komesar Varhelyi?
Mađar Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, u srijedu će posjetiti Bosnu i Hercegovinu gdje bi se trebao sastati sa državnim vrhom.
23.11.2021. u 10:32
get url
text

VEZANI TEKST - Politico: Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi favorizira Srbiju

 

Bit će to još jedna u nizu posjeta nekog visokog zvaničnika Evropske unije u kojoj će dominirati floskule tipa "Zapadni Balkan dio Evrope, proširenje EU-a nije zaustavljeno, sve je do vas, pokrenite reforme....".

No, za razliku od ranijih posjeta Varhelyija BiH ova se odvija pod posebnim okolnostima, član Predsjedništva BiH Milorad Dodiku otvoreno i direktno radi na razbijanju države. Varhelyi u Sarajevo stiže sa dvostrukim kompromitirajućim utegom za vratom. 

Početkom oktobra portal politico.eu pozivajući se na više neimenovanih dužnosnika evropskih institucija i na analizu internih dokumenata, teško je optužio mađarskog diplomata, bliskog premijeru Viktoru Orbanu za pristrasnost i favoriziranje Srbije.

VEZANI TEKST - Premijer Mađarske za kojeg su muslimani u Evropi opasnost dolazi kod Dodika

 

- Iako bi mađarski diplomat trebao dati nepristrane procjene svih zemalja kandidatkinja, on prije svega zagovara kandidaturu jedne zemlje - Srbije, uprkos činjenici da Beograd nije napredovao po ključnim pitanjima, a u nekima je čak i nazadovao, prema tijelima za nadzor demokratije - naveo je Politico.eu.

Varhelyi je odbio intervju u vezi s člankom u Politicu, ali je dostavio pisane odgovore na pitanja u kojima je branio svoj pristup.

I prije, a naročito poslije teksta portala politico.eu Mađarska je u potpunosti ogolila svoju politiku u BiH. Premijer Viktor Orban je za partnera u BiH izabrao Dodika, s njim se susreo nedavno u  Banjoj Luci, a ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je u Sarajevu prošle sedmice kazao kako je Mađarska protiv sankcija Dodiku.

VEZANI TEKST - Crtanje granica: Od Karađorđeva, preko Tuđmanove "salvete" do Dodika, Orbana i Janše

 

- Meni se ne sviđa pravac u kojem se razvija vanjska politika Evropske unije. Po onome što sada vidim jedini alat evropske vanjske politike postaju sankcije. Šta god se desi bilo gdje u svijetu, odgovor iz Brisela su sankcije, sankcije i sankcije. Ako pogledate u prošlost, nijedne nisu doprinijele postizanju cilja koji se želi ostvariti sankcijama - poručio je Szijjarto.

Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da EU mora poslati jasnu poruku da je nužno deblokirati državne institucije.

- Poznato je da lider SNSD-a u realizaciji svog plana računa na podršku desničarskih snaga u EU. Međutim, očekujemo da evropski komesar Varhelyi u Sarajevu pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da se moraju deblokirati institucije. Ništa se ne može raditi na političkom planu dok se to ne riješi - izjavio je za Faktor Osmanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.