open-navfaktor-logo
search
Intenziviran nadzor
Kakve su nepravilnosti nezakonitog poskupljenja cijena uočili tržišni inspektori
Federalni tržišni inspektori od subote vrše pojačane inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, odnosno formiranje cijena i marži, s ciljem nezakonitog poskupljenja goriva, a na osnovu informacija Federalnog ministarstva trgovine o podnesenim zahtjevima za povećanje cijena goriva iz zaliha od pojedinih prometnika naftnih derivata.
10.03.2022. u 07:56
get url
text

Od subote do ponedjeljka, kako nam kažu, izvršena su 24 ciljana i 72 kontrolna inspekcijska nadzora, a 13 prometnika naftnim derivatima je zatečeno u prekršaju. Dodaju da to podrazumijeva izdavanje 29 prekršajnih naloga.

Također, prema njihovim riječima, kod jednog prometnika je zatečeno 13.000 litara goriva tržišne vrijednosti 42.990 KM bez prateće dokumentacije.

- Subjektu nadzora izrečena je zabrana prometovanja, a predmet prekršaja oduzet Korektivnim djelovanjem tržišnih inspektora – kazali su nam iz FUZIP-a.

Dodali su kako je 10 benzinskih pumpi odmah izvršilo korekciju cijena, čime je, prema njihovim riječima, spriječeno povećanje cijena.

Usljed povećane potražnje za robama široke potrošnje izazvane ratom u Ukrajini, Federalna uprava za inspekcijske poslove, također, je 28.2.2022. godine intenzivirala inspekcijske nadzore nad provođenjem odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži u FBiH, naročito osnovnih životnih namirnica, brašna, ulja i šećera.

Od pokretanja pojačanih nadzora, a zaključno s 4. martom, federalni tržišni inspektori izvršili su 46 nadzora i 13 kontrolnih nadzora.

- Zatekli su 23 subjekta u prekršaju, što podrazumijeva izdavanje 42 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 33.500 KM – rečeno nam je iz FUZIP-a.

Dok je od početka godine do 4. marta izvršeno ukupno 128 nadzora nad formiranjem cijena i marži, te utvrđeno prekršaja za koje će biti izdato 97 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim teretom od oko 200.000 KM.

Prema još nepotpunim podacima, inspekcijski organi u FBiH, FUZIP, KUIP i inspektorati pri ministarstvima u HNK i SBK, su u periodu januar-februar 2022. godine u nadzorima nad poštivanjem odluka o maržama izvršili najmanje 413 nadzora, evidentirali prekršaje za koje će biti izdato 167 prekršajnih naloga, s finansijskim teretom od 160.750 KM.

Tokom 2021. godini, inspekcijski organi u FBiH izvršili su 1.982 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži u FBiH. U nadzorima je evidentirano 510 nepravilnosti, od kojih 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koje su subjektima nadzora su izdate upravne mjere, rješenja o oklanjanju nedostataka.

- Inspekcijski nadzori se nastavljaju, a FUZIP će iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi i sankcioniše nezakonito povećanje cijena na štetu potrošača i građana FBiH – poručili su iz FUZIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.