open-navfaktor-logo
search
Ogledalo rada
Kakve važne inicijative podnose bh. parlamentarci: Od dostavljanja materijala elektronskim putem do...
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na idućoj sjednici 7. juna treba se izjasniti o šest inicijativa koje su podnijeli zastupnici. Prema podacima dostupnim na stranici Parlamentrane skupštine BiH, osim ovih šest inicijativa koje su se našle na dnevnom redu, u proceduri je njih još šest, dok su tri odbijene.
04.06.2023. u 17:25
get url
text

VEZANI TEKST - Podnijeli zahtjeve: Ko je sve od državnih zastupnika zatražio punu plaću

Upravo su podnošenje inicijativa, uz predlaganje zakonskih rješenja, postavljanje pitanja i učešće u raspravama ogledalo (ne)aktivnosti parlamentaraca.

Neke od inicijativa koje su zastupnici podnijeli za šest mjeseci rada, a delegati za tri i po mjeseca rada, odnose se na konkretne kategorije građana, neke su isključivo političke, a tu je i inicijativa zastupnice NiP-a Mije Karamehić-Abazović koja je zatražila dopune Poslovnika o radu Zastupničkog doma u smislu da se materijali dostavljaju elektronskim putem, osim u slučajevima kada je zastupnik osoba sa invaliditetom ili drugim zdravstvenim poteškoćama koje ograničavaju mogućnost upotrebe elektroničkih alata.

Kada su u pitanju inicijative koje će se naći pred zastupnicima iduće sedmice, zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić zatražila je da se u proceduru uputi zakon o ostvarivanju saradnje BiH sa iseljeništvom, zastupnik SNSD-a hoće da bude formirana radna grupa radi izmjene sporazuma po kojoj bi Vijeće ministara BiH bilo jedini osnivač Instituta za nestale BiH, a sada je to i Međunarodna komisija za nestale osobe.

VEZANI TEKST - Iz SNSD-a žele izmjenu sporazuma o osnivanju Instituta za nestale BiH, šta je zapravo namjera

Također, zastupnici DF-a su zatražili da Vijeće miinstara BiH bude zaduženo da donese odluku o proglašenju 25. maja (2023. godine) Danom žalosti zbog tuzlanske Kapije, te da u saradnji s drugim nadležnim institucijama BiH poduzmu sve mjere prema Srbiji radi izručenja počinilaca ovog zločina, prvenstveno Novaka Đukića.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović traži da Vijeće ministara u saradnji sa Upravnim odborom Uprave za indirektno oporezivanje tek razmotri donošenje izmjena odluke kako bi bio povećan iznos u okviru kojeg osobe sa invaliditetom mogu uvesti vozilo bez plaćanja uvoznih dažbina. 

Zastupnik NiP-a Nihad Omerović imao je dvije incijative, i to da bude donesen Zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću BiH, te da bude donesena odluka po kojoj bi bile pojednostavljene procedure za uvoz radne snage deficitarnih zanimanja.

U dosadašnjem radu novog saziva Parlamenta BiH zabilježene su i inicijative zastupnika SDA Šemsudina Dedića da budu obustavljene sve aktivnosti na izgradnji i uspostavi pritvorske jedinice u migrantskom centru Lipa kod Bihaća, zatim zastupnika SDA Safeta Keše da se izmijeni sastav Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope kako bi se u delegaciji našlo mjesta za bar jednog Bošnjaka, ali i zastupnice SNSD-a Sanje Vulić koja je zatražila istragu i utvrđivanje ozbiljnosti navodnih prijetnji Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma, upućenih na sjednici prema zastupnicima iz RS-a.

Ono što je dosad obustavljeno jeste inicijativa Safeta Keše da se od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatraži hitno procesuiranje Milorada Dodika zbog (još jedne) izjave kojom negira genocid u Srebrenici, a odbijena je i inicijativa delegata Zlatka Miletića (Za nove generacije) koja se odnosi na budžetska sredstva za sport, kao i inicijativa delegata Džemala Smajića (SBiH) da u roku od 30 dana iz graničnih pojasa budu uklonjene nelegalne oznake koje nemaju državnih znakova.

Istovremeno, zastupnici i delegati su dosad postavili desetke pitanja i uglavnom ih postavljaju isti parlamentarci dok ih je veći broj neaktivno. Pitanja se odnose na nacionalnu strukturu rukovodstva i zaposlenih u institucijama, discisplinskim prijavama, trošenju novca na reprezentaciju, analize po pitanju saobraćajnih nesreća, tabelarni prikaz izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, status državne imovine u inostranstvu...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.