open-navfaktor-logo
search
Neki viši interesi
Kakvo licemjerje: Zašto Hrvatima smeta Džaferović u Vukovaru, a ne ratni zločinac Vasiljković u Banjoj Luci
Prošla sedmica u Hrvatskoj je skoro u potpunosti bila u znaku obilježavanja 30. godišnjice tragedije Vukovara.
25.11.2021. u 09:04
get url
text

Državni vrh, mediji i javnost s pijetetom su se sjećali razaranja grada u kojeg su 18. novembra ušle snage tadašnje JNA, srpske paravojne jedinice u vidu četnika, Šešeljevih dobrovoljaca... Tokom i nakon opsade ubijeno je više od 1.700 ljudi, počinjeni su monstruozni zločini nad civilima.

Nekako u isto vrijeme kada se obilježavalo tri decenije golgote Vukovara, u neposrednom susjedstvu, u Bosni i Hercegovini, u Banjoj Luci je osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković otvorio kancelariju "Fondacija Kapetan Dragan".

- Primarni cilj naše Fondacije je pomoć zaboravljenim, utamničenim srpskim herojima koji su po kazamatima širom svijeta samo zato što su branili srpske interese, noseći srpsku uniformu i boreći se pod srpskom zastavom. Mislimo da je to zločin nad tim ljudima i tu smo da se borimo za njih.

Kancelarija je otvorena, ja se nadam da će Banjalučani podržati naš rad i smatram da Srbi koji ne poštuju svoje heroje u zarobljeništvu sigurno ne zaslužuju poštovanje - poručio je Vasiljković.

VEZANI TEKST - SDA: Otvaranje fondacije ratnog zločinca u Banjoj Luci prvorazredni skandal, zašto šuti HDZ BiH

Iako je osuđen za ratne zločine nad zarobljenicima i civilima u Hrvatskoj, to nije bio razlog da se zvanični Zagreb očituje i uputi protest državi Bosni i Hercegovini, entitetu Republika Srpska i Gradskoj upravi Banje Luke. Tiha su bila, u nekim drugim prilikama veoma glasna, i udruženja hrvatskih branitelja. Zašto Zagrebu ne smeta glorifikacija ratnih zločinaca i to onih koji su okrvarili ruke upravo na Hrvatima?

Zašto se nije oglasio HDZBiH, njihov predsjednik Dragan Čović? Možda su promjene Izbornog zakon BiH, u kojima hrvatska strana ima svesrdnu pomoć SNSD-a i Milorada Dodika, ipak nešto važnije od žrtava ili je nešto još "uzvišenije", zajednički rad na lomljenju kičme BiH i njenoj podjeli.

Da je tako, pokazuje i primjer kako je posjeta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Vukovaru odjeknula u Hrvatskoj i u pojedinim dijelovima BiH. Bilo je mnogo negativnih komentara, a u pitanju je duboki civilizacijski čin. Džaferovićevu posjetu hrvatska politička scena kritikuje, a pred krvnikom zatvara oči. Kakvo licemjerje!  

Vasiljković je svoj krvavi trag ostavio i u BiH, na šta je podsjetio Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari.

- Ovaj je doslovno organizovao lov na ljude u Zvorniku - i to je dio sudskog zapisnika u Haagu - a nijedno naše tužilaštvo nema ni optužnicu, kamoli potjernicu za njim - napisao je Suljagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.