open-navfaktor-logo
search
Prijetnja ili ne
Kakvu poruku političari šalju kad kažu da su naoružani
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović jučer je na svom zvaničnom Facebook profilu napisao kako poziva MUP Zeničko-dobojskog kantona, kao i Tužilaštvo ZDK, da zaštite njegovu porodicu. U protivnom, naveo je, da neće snositi posljedice za bilo kakvu eskalaciju u vezi sa huliganskim ispadima, provokacijama i ugrožavanjima njegove sigurnosti sigurnosti.
07.06.2021. u 18:02
get url
text

Kasumović je, između ostalog, naveo i to da ukoliko se ovog puta na to ogluše, on će biti "prinuđen braniti se vlastitim sredstvima, odnosno oružjem za koje posjeduje sve neophodne dozvole".

- To je ono što najmanje želim, međutim, ako to ne učini policija, sam ću morati da branim svoju i sigurnost svoje porodice. Ironično, kada je sigurnost drugih građana, zanimljivo političara koji vedre i oblače ministarstvom MUP-a ZDK, bila “ugrožena”, svakodnevno je nekoliko patrola sa Specijalnom jedinicom bilo u neposrednoj blizini njihovih kuća - napisao je gradonačelnik Zenice.

Kasumović nije jedini političar u BiH koji javno kaže kako posjeduje oružje. Tako je prije nekoliko godina Elmedin Konaković u Skupštini Kantona Sarajevo izjavio kako nosi pištolj jer se ne osjeća sigurno. Isto je ponovio i prije četiri mjeseca, izjavivši kako i dalje hoda naoružan.

- To je posao koji sam ja odobrao i način na koji ga mi radimo to iziskuje - naveo je Konaković dodajući da ima sve neophodne dozvole.

Kakvu poruku šalju političari kada kažu da su naoružani, pitali smo Velida Šehića, političkog analitičara.

- Sigurno je da političari moraju voditi računa o javno izgovorenoj riječi. Oni su javne ličnosti i ne mogu sebi dozvoliti neke stvari. Mi smo svjedoci da naši političari apsolutno ne vode ni o čemu računa, ne samo ta dva slučaja. Naši političari nas tretiraju ne kao građane države, tretiraju nas kao nekog ko ništa ne razumije u životu i vrijeđaju nam inteligenciju. To što neko ima oružje, ne mora da znači ništa ako je ono legalno – kazao je Šehić.

Objasnio je da ukoliko se nekome prijeti, institucije ove države moraju raditi u zaštiti bilo koga, a ne da neko sam uzima pravdu u svoje ruke.

- Za to postoje nadležne institucije ove države, postoje tužilaštva, sudovi i MUP-ovi i u tom slučaju se treba obratiti njima. Ali generalno za sve političare, to što oni izjavljuju je apsolutno neprihvatljivo i pokazuje njihovu nedoraslost bavljenja određenim funkcijama. Moram biti iskren da sam povrijeđen kao građanin kad nas neko pravi budalom. Samo uzmite ovu pandemiju i šta su sve pojedini političari rekli, apsolutno vrijeđa zdrav razum. Oni izgleda i ne žive u ovom realnom svijetu, već u nekom svom, i sebi dozvoljavaju da vrijeđaju građane ove države.

Istakao je da to što neko ima pištolj, bilo da se radi o Kasumoviću, Konakoviću ili nekom drugom političaru, ne znači ništa.

- Ja sam bio sudija, tužilac i advokat, pa znam šta to znači. Ja nemam oružje, nikad ga nisam imao niti ga želim imati, ali ako neko posjeduje legalno oružje, šta to znači? Ništa. Svi političari imaju legalno oružje. Imaju i tjelohranitelje koji imaju oružje, ali sigurno da niko ne smije zloupotjebljavati tu činjenicu. Gradonačelnik Zenice je rekao da će se braniti i da se ne boji nikoga. Tu se više postavlja pitanje institucijama koje trebaju da garantuju sigurnost svakom građaninu ove države, pa evo konkretno i gradonačelniku Zenice. Ako postoje neke ozbiljne prijetnje bilo kome, onda institucije trebaju poduzeti određene korake. Meni je daleko teže od toga što je Fadil Novalić rekao da nisu namjerno nabavili vakcine, to je nešto nemoralno - zaključio je Šehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.