open-navfaktor-logo
search
Ruski ambasador
Kalabuhov kritikujući američkog ambasadora otkrio ciljeve Rusije u BiH i koga štite
Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov reagirao je na "oproštajni intervju američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona za nekoliko medija", kazavši kako ne može a da se ne osvrne na neke od Nelsonovih primjedbi, saopćeno je iz Ambasade Rusije.    
17.01.2022. u 13:19
get url
text

- Kolega tvrdi: "Ruski ambasador je prošle godine to čak i rekao, da Rusija ne bi dozvolila BiH da se pridruži NATO-savezu." Najblaže rečeno, ovo je netačna interpretacija. Iskreno rečeno, to je laž.

Za gospodina Erica Nelsona i sve one koji su histerično reagovali na ovu izjavu, ponavljam. Rusija, za razliku od Washingtona, Bosni i Hercegovini ne nameće vanjskopolitičke prioritete. Bosna i Hercegovina, koju smatramo prijateljskom zemljom, ima suvereno pravo izbora. Ali ukoliko izbor bude u korist ulaska u NATO-a, iako je jasno da u državi ne postoji konsenzus po tom pitanju, a trenutna situacija se temeljno razlikuje od perioda 2000, Rusija ima puno pravo da reaguje na ovakav hipotetički razvoj situacije u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

Što se tiče Ureda visokog predstavnika, vjerovatno svi su već shvatili kakav su naši zapadni partneri inscenirali cirkus oko takozvane smjene visokog predstavnika. Bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ovo mjesto je upražnjeno. Da ne govorim o tome da Upravni odbor, pod pritiskom Washingtona, krši ne samo duh, već i slovo Mirovnog sporazuma, svaki put iskrivljujući njegov tekst u svojim saopćenjima. 

Ne samo mi, već i trezveni posmatrači na Zapadu pričamo o pogubnosti OHR-a. Mogu se osvrnuti na nedavni članak prvog visokog predstavnika Carla Bildta, koji je, i on zna o čemu govori, pozvao na zatvaranje OHR-a i okončanje arhaičnog vanjskog protektorata u BiH. Da i samim Bosancima i Hercegovcima daju priliku da se dogovore.

Nije li očito da nastavak prisutnosti OHR-a dovodi do destabilizacije situacije ne samo u BiH, već i u cijelom regionu? Ali krivnja je, kao i obično, na potpuno drugoj osobi. Primjenjuju se sankcije "za vaspitavanje", bez suđenja ili istrage. Istovremeno, oni koji se sada burno raduju nedavno uvedenim ograničenjima treba da imaju na umu da i ona mogu utjecati na njih, ako Washington želi nekoga da kazni "zbog korupcije".

A gdje je ono čuveno "van razumne sumnje"? Ili se u odnosu na "domoroce" ne može ne opteretiti dokazima? Ovako zamišljate strogog učitelja u cilindru sa prugama, koji lenjirom po prstima tuče nesavjesne učenike dok ne "ispune postavljene uvjete i uđu u evropsku školu"...

O "malignom utjecaju Rusije". Svaki put kad ovo čujem, dobijem snažan osjećaj da se nešto "maligno" dogodilo u glavama onih koji o tome pričaju. Gospodinu Nelsonu želim uspjeh u njegovim budućim aktivnostima - navodi se u izjavi ruskog ambasadora Igora Kalabuhova. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.