open-navfaktor-logo
search
FUP podnio izvještaj
Kalčo, Tanović i Murtić prijavljeni Tužilaštvu: Iz "NN Company" izvukli oko 10,5 miliona KM?
Nusret Kalčo, suvlasnik i osnivač firme "NN Company", Adaleta Tanović, direktorica firme, te revizorka Mirsada Murtić osumnjičeni za zaloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odnosno zloupotrebe procjene 
26.12.2019. u 13:41
get url
text

Federalna uprava policije dostavila je izvještaj Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona protiv Nusreta Kalče, suosnivača i vlasnika firme "NN Company", Adalete Tanović, direktorice iste firme, te Mirsade Murtić, ovlaštene revizorke u "UHY Revidnet" d.o. o.Mostar zbog sumnje da su zloupotrebom svojih službenih ovlaštenja firmi "EU Explosive" nezakonito pribavili oko milion i po KM, a firmu "NN Company" oštetili za oko 10 i po miliona KM, potvrđeno je za Faktor iz izvora bliskih istrazi.

Kako je danas potvrđeno iz FUP-a, pripadnici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju osoba koje se dovode u vezu sakrivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te krivično djelo zloupotreba procjene.

- U sklopu navedenih aktivnosti, dana 25.12.2019. godine Federalna uprava policije je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv tri lica inicijala N. K. (1955), A. T. (1968) i M .M. (1966) , koji se sumnjiče da su suprotno odredbama člana 42. i 43. Statuta pravnog lica "NN Company“ d.o.o. Zenica, s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi pravnom licu "EU Exsplosive" d.o.o. Zenica, na način da su zaključivali više štetnih ugovora o preuzimanju kompletnog mobilnog postrojenja od pravnog lica "NN Company“, kao i proizvodnog i prodajnog procesa od istog - saopćeno je danas iz FUP-a. 

Zajednički istražni tim Federalne uprave policije i Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona nastavlja aktivnosti na ovom predmetu, navodi se u saopćenju iz FUP-a. 

Kako su Kalčo, Tanović i Murtić činjenjem krivičnih djela izvukli više od 10 miliona iz firme "NN Company", a Nusretu Zukić, udovicu suosnivača firme "NN Company" ostavili bez nasljedstva, detaljno je prije skoro dvije godine pisao Žurnal

VEZANI TEKST - Vještakinja Murtić radila je procjenu po zahtjevu Suda i u skladu sa pravilima struke

Nusret Zukić i Nusret Kalčo formirali su 1998. godine "NN Company“ Zenica sa po 50 posto udjela. Osnovna djelatnost firme je proizvodnja eksploziva i poslovala je izuzetno uspješno. Tako je 2010. imala nešto više od devet miliona prihoda, odnosno oko 850 hiljada maraka dobiti.

Krajem te godine Nusret Zukić je preminuo. Naslijedila ga je supruga Nusreta. Rješenje o nasljeđivanju doneseno je 19. maja 2011. godine. No, to joj rješenje nije uručeno. Ispostaviće se da ga je u pisarnici suda preuzeo neko iz firme "NN Company". Ovo neovlašteno davanje dokumenta "pogrešnoj" osobi biće prvi u nizu čudnih poteza Općinskog suda Zenica.

Naredne dvije godine Nusreta Zukić vodiće pravnu bitku kako bi je Odjeljenje registra Općinskog suda Zenica upisalo kao suosnivača umjesto umrlog supruga. Bile su potrebne dvije presude Kantonalnog suda da općinski sud, odnosno tadašnji sudija tog suda Ramo Ljevaković, izda pravosnažno rješenje o suvlasništvu u "NN Company".

Tada za Nusretu Zukić počinju novi problemi. Suvlasnik Nusret Kalčo i direktorica "NN Company" Adaleta Tanović ne dozvoljavaju joj uvid u poslovanje firme, čak ni fizički ulazak u poslovne prostorije.

Saznaje da je pola godine ranije Kalčo osnovao firmu "EU Explosive" koja se bavi potpuno istom djelatnosti kao i "NN Company". Ista je i direktorica u obje firme - Adaleta Tanović.
Smještene su i u istom poslovnom prostoru u Zenici.

Nusreta u narednom periodu može samo da posmatra kako "EU Explosive" formalnim ugovorima o zakupu preuzima poslovne prostore i proizvodni pogon u Banovićima, preuzima i radnike, ali i najvažnije kupce poput Rudnika Banovići, Kakanj, Đurđevik, Kreka, Zenica, Breza i Bila s kojima ugovara poslove vrijednosti gotovo 8 miliona, te firme "Gross", "Rudar", "Tvornica cementa" Kakanj i niz drugih. Paralelno s tim ukida se proizvodnja u "NN Company", a shodno tome nema ni prihoda.

Direktorica "NN Company" Adaleta Tanović i suvlasnik Nusret Kalčo prodaju specijalna vozila za nabavku eksploziva i potpisuju ugovore o zakupu sa konkurentskom firmom "EU Explosive" u kojoj je direktorica Adaleta Tanović, a vlasnik Nusret Kalčo.

Konačno, 2013. godine Nusret Kalčo podnosi tužbu kojom traži istupanje iz "NN Company".

Kako je sudska vještakinja Mirsada Murtić procjenila, a zenički Općinski sud prihvatio da firma "NN Company“ vrijedi 20,8 miliona maraka, iako u tom trenutku godinama nije bilo proizvodnje i zašto baš na taj iznos možete pročitati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.