open-navfaktor-logo
search
Projekti
Kalesija: Predstavljeno idejno rješenje za "Ljiljan" i "Vidikovac" na Visu
Arhitekta Enes Sahačić koji je idejni tvorac "Ljiljana" koji je postavljen u Gradačcu, ovih dana je načelniku općine Kalesija Seadu Džafiću predstavio i idejno rješenje za spomenik na Visu iznad Kalesije koji će biti izgrađen donatorskim i sredstvima iz budžeta lokalne zajednice.
28.12.2023. u 09:20
get url
text

Pored izgradnje spomenika, planirano je na Visu i izgradnja "Vidikovca" te sportsko-rekreativnog centra s obzirom na samu poziciju lokacije sa koje se prostire pogled na Sprečansku dolinu, obronke Majevice, kao i na teritorije Zvornika, Osmaka i Živinica.

- U budžetu za 2024. godinu planirana su sredstva za izgradnju ovog spomenika svim borcima Armije RBiH koji su časno branili temelje nezavisnosti države u kojoj sada živimo. Svi koji smo ovdje bili tokom agresije znamo koliko osoba je ubijeno ili ranjeno sa ove kote sa koje je agresor svakodnevno sijao smrt i strah. Samim tim simbol "Ljiljan" na ovoj koti će za nas značiti mnogo, osjećaj slobode i uspjeha, osjećaj naše pobjede jer imamo državu Bosnu i Hercegovinu, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

FOTO: Općina Kalesija

On je istakao da će "Ljiljan" zajedno sa vidikovcem otvoriti mnoge mogućnosti na Visu jer je u budućnosti planirano da se uz spomenik izgrade i drugi sadržaji za djecu, ali i one starije.

- Načelnik Džafić nam je dao što bi se reklo odriješene ruke , odnosmno zeleno svjetlo da mi sačinimo idejno rješenje i da odredimo lokaciju gdje bi "Ljiljan" bio izgrađen na Visu, ali isto tako nam je kazao da će u narednim danima biti okončan i idejni projekat za izgradnju puta prema ovom mjestu čime su stvorene mnoge druge pretpostavke da ovo u budućnosti bude mjesto gdje će s eokupljati građani Kalesije zajedno sa svojim porodicama - kazao je arhitekta Sahačić.

Ljiljan je simbol Bosne i Hercegovine i bio je na zastavi sa kojom je naša država primljena u članstvo UN-a, a bio je i na uniformama Armije RBiH. Planirano je da visina "Ljiljana" bude 15 metara i da pored ljiljana bude izgrađeno i sedam stilizovanih stećaka koji će predstavljati sedam korpusa Armije RBiH, saopćila je Općina Kalesija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.