open-navfaktor-logo
search
Problemi
Kamioni čekaju na granici s Hrvatskom, na potezu vlasti BiH
Republika Hrvatska donijela je odluku kojom prestaje tranzit teretnih vozila na nekoliko graničnih prijelaza sa našom zemljom. Radi se o prijelazima Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.  
25.05.2021. u 11:35
get url
text

VEZANI TEKST - Hrvatska obustavila tranzit kamiona na pet graničnih prijelaza sa BiH, očekuje se reakcija

Odlukom Vlade Hrvatske onemogućava se transport preko Maljevca svih kamiona nosivosti iznad 7,5 tona i oni će morati koristiti Granični prijelaz Izačić, kod Bihaća.

- Ovo je odluka vlasti Hrvatske i oni sprovode ovakve odluke, a takve odluke najviše pogađaju teritoriju Bosne i Hercegovine. Za očekivati je da će mjerodavna tijela BiH u tom pravcu preduzeti korake. Nadamo se da će ovaj problem biti riješen. Na granicama nema velikih gužvi i zadržavanja - kazao je za Faktor Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

Vanjskotrgovinska komora BiH je Vijeću ministara, nadležnim ministarstvima i Direkciji za evropske integracije uputila inicijativu za hitno reagiranje na ovu odluku Hrvatske.

Povodom ovakve odluke Hrvatske, oglasila se i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, koja je obećala pomoć privrednicima pogođenim ovakvom odlukom.

– Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno pomoći našim privrednicima. Već smo napravili određene kontakte sa hrvatskom stranom po ovom pitanju i očekujemo da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rješenje – navela je ministrica Turković.

Reagiralo je i Udruženje privrednika Pozitiv Sarajevo sa zahtjevom za izmjenu Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.